NOS NieuwsAangepast

Zilverschat uit zestiende eeuw gevonden in West-Friesland

Op een akker in West-Friesland zijn bijna negentig zilveren munten uit de zestiende eeuw gevonden. Drie archeologen deden de bijzondere ontdekking bij het dorp Westwoud met behulp van metaaldetectoren.

De munten dateren uit de periode 1542-1571 en hebben bijna allemaal een afbeelding van de Spaanse koning Filips II. Ze zijn vanaf morgen te zien in het Westfries Museum.

Vijfsterrenvondst

De dienst Archeologie West-Friesland noemt de ontdekking een vijfsterrenvondst. "Dan gaat het om de hoeveelheid, de zeldzaam goede conditie van de munten en de maatschappelijke en historische context", zegt directeur Michiel Bartels van de dienst.

Een van de gevonden munten, een henricusdaalder

Volgens het Westfries Museum is het meer dan honderd jaar geleden dat een dergelijke vondst in de regio werd gedaan. Het museum heeft een groot deel van de munten inmiddels onderzocht en schoongemaakt.

Amateurs

De vinders zijn amateurarcheologen, die met hun metaaldetectoren eropuit trokken. Daarmee kunnen ze munten tot ongeveer 30 centimeter in de grond vinden.

Twee van de archeologen hebben de munten voor twee jaar in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum. De derde vinder heeft zijn vondst verkocht aan het museum in Hoorn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl