De Franse minister Bareigts (met megafoon) op het bestuursgebouw in Cayenne
NOS NieuwsAangepast

Franse excuses aan Frans-Guyana om achterstelling

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

De Franse regering heeft zich tegenover Frans-Guyana verontschuldigd voor de jarenlange ongelijke behandeling van het departement. De opmerkelijke woorden van Parijs werden donderdag in de Frans-Guyaanse hoofdstad Cayenne uitgesproken door de minister van Overzeese Gebiedsdelen, Ericka Bareigts.

Samen met haar collega van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl was zij naar Frans-Guyana toegestuurd om te onderhandelen met demonstrerende partijen die sinds ruim een week het land platleggen.

De protesten begonnen vorige week, op initiatief van de actiegroep '500 broeders tegen criminaliteit'. Die kwam in actie tegen de "achterstelling door moederland Frankrijk". Frans-Guyana, naast Suriname, is bestuurlijk gezien een regio van Frankrijk. De overzeese regio kent grote sociale problemen: De werkloosheid en criminaliteit nemen toe, terwijl lonen zijn gedaald.

Blokkades

Al snel sloten vakbonden en bedrijven maar ook overheidsinstanties zich aan bij de protesten. Wegen werden geblokkeerd en steden en vliegvelden raakten afgesloten. Ook de lancering van een Ariane-5 vanaf de raketbasis in Kourou ging niet door.

Woensdag ging bijna tien procent van de Guyanezen de straat op om te demonstreren. Op diezelfde dag landde in Cayenne ook de ministeriële delegatie uit Parijs om over de problemen te praten.

Na jaren is de eer aan mij om het onze verontschuldigingen aan te bieden aan het volk van Frans-Guyana.

Ericka Bareigts, Franse minister van Overzeese Gebiedsdelen

Gistermiddag hadden zich duizenden mensen in de stromende regen verzameld voor het koloniale bestuursgebouw in Cayenne, waar de eerste gesprekken plaatsvonden. Na afloop verscheen minister Bareigts op de veranda en sprak ze onder luid gejuich de demonstranten toe. "Na jaren is de eer aan mij om het onze verontschuldigingen aan te bieden aan het volk van Frans-Guyana", sprak ze.

Het enorme applaus dat op die woorden volgde, kon de minister met moeite overstemmen. Bareigts verwacht dat vandaag een akkoord wordt gesloten over een plan om Frans-Guyana weer op te bouwen.

'Diep respect'

Vakbondsleider en gesprekspartner Davy Rimane reageerde vol lof op de houding van Bareigts. "Ik zag een minister die ons volk met waardigheid en respect heeft benaderd", zei hij. "Ze heeft de durf gehad om publiekelijk, ten overstaan van ons allen, verontschuldigingen aan te bieden. Dat dwingt bij mij diep respect af."

Ook de Franse minister Fekl was na de gesprekken positief. "De gespannen sfeer bij de start van de besprekingen heeft plaats gemaakt voor wederzijds vertrouwen", aldus de bewindsman.

Ondanks de positieve sfeer blijven de wegbarricades voorlopig gehandhaafd. "We hebben nog geen concrete toezeggingen gehoord", zei een woordvoerder van de protestbeweging. "Pas wanneer die er zijn verdwijnen de blokkades en schorten we onze acties op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl