Staatssecretaris Van Rijn helpt mee in een verpleeghuis ANP

Het kabinet moet een bedrag tussen de 1,3 en 3,1 miljard euro extra investeren in de verpleeghuiszorg. Dat staat in een adviesrapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), opgesteld op verzoek van staatssecretaris Van Rijn. 

De NZa heeft  bekeken hoe ouderen in deze verpleeghuizen beter verzorgd kunnen worden. Nu kampen veel verpleeghuizen met te weinig of niet goed opgeleid personeel. Het gevolg is dat bewoners niet altijd de noodzakelijke verzorging krijgen.

De NZa presenteert in zijn rapport een aantal mogelijkheden. Als de bedrijfsvoering verbetert en er efficiënter wordt gewerkt, is er 1,3 miljard euro extra nodig om de zorg te verbeteren. Als alleen de kwaliteit verbetert en de bedrijfsvoering niet wordt aangepakt, loopt het bedrag op naar  3,1 miljard. 

De NZa benadrukt dat het ene verpleeghuis nu beter presteert dan het andere, terwijl de instellingen evenveel krijgen. Dat komt doordat sommige directies hun geld direct investeren in personeel op de werkvloer in plaats van in managementlagen.

Op de stip

De ministerraad bespreekt het rapport morgen, maar dit kabinet zal er geen besluit meer over nemen. Staatssecretaris Van Rijn zei gisteren bij een debat over de verpleeghuiszorg dat hij "de bal op de stip legt", maar dat het nieuwe kabinet de uiteindelijke keuze moet maken.

Er is wel haast bij. Verpleeghuizen moeten voor eind juni duidelijkheid hebben over het extra geld. Extra personeel moet namelijk worden opgeleid en zorg moet worden ingekocht.

Formatie

Probleem is alleen dat niet te voorspellen valt wanneer er een nieuw kabinet is. Als de formatie lang duurt, kan er nog worden gekozen voor een andere weg. De partijen in de Tweede Kamer zouden een besluit kunnen nemen over extra geld voor de verpleeghuizen. Want van links tot rechts is men het er over eens dat extra geld nodig is. De VVD noemde in de verkiezingscampagne een bedrag van 2 miljard euro.

STER reclame