Frauke Petry van de Alternative für Deutschland
NOS NieuwsAangepast

AfD-leider Petry overweegt vertrek uit Duitse politiek

Partijleider Frauke Petry van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland overweegt zich terug te trekken uit de politiek. "Noch de AfD, noch de politiek is voor mij alternatiefloos", zegt Petry in een interview met de Berlijnse krant Der Tagesspiegel.

Petry heeft al maanden moeite om de jonge partij bij elkaar te houden. Ze verzet zich tegen de (extreem)-rechterflank van de AfD, zonder veel succes.

Na omstreden uitspraken van de Thüringse partijvoorzitter Björn Höcke over het herdenken van de Holocaust, wilde Petry Höcke royeren. Dat kwam haar intern op veel kritiek te staan, ook van prominente leden uit de partij. Afgelopen weekend brak Petry nog in tranen uit toen haar op een partijbijeenkomst werd gevraagd om zich terug te trekken. Ze zou de partij verdelen en een verkiezingsoverwinning in de weg staan, zeiden critici.

De beschuldigingen zijn haar niet in de koude kleren gaan zitten. "Politiek moet je nooit persoonlijk nemen", zegt Petry in Der Tagesspiegel. Maar ontkennen dat het haar iets doet, "dat zou gelogen zijn".

Petry zegt het zinvol te vinden om haar leven van tijd tot tijd te overdenken en doelen aan te passen. "Zo zie ik het nu ook, na meer dan vier jaar in de AfD, die een enorme inspanning zijn geweest en waardoor een normaal leven niet mogelijk was."

Peilingen

Op dit moment wordt de partij geleid door een tweekoppig bestuur, bestaande uit Petry en de relatief onbekende Georg Meuthen uit de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg. Wie de lijsttrekker of lijsttrekkers worden voor de landelijke verkiezingen in september, beslist de AfD pas op 22 april.

In de peilingen is de AfD teruggezakt naar minder dan 10 procent. Volgens analisten komt dat mede door de voortdurende interne strijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl