De Rialtobrug in Venetië
NOS NieuwsAangepast

'Aanslag op Rialtobrug Venetië verijdeld'

De Italiaanse politie zegt dat met de arrestatie van vier Kosovaren een aanslag in Venetië is voorkomen. De verdachten werden afgelopen nacht opgepakt. Ze woonden allemaal legaal in Italië.

De groep werd al maanden in de gaten gehouden. De politie tapte telefoons af en had afluisterapparatuur in hun huizen geplaatst. Volgens de openbaar aanklager was het duidelijk dat de vier aanhangers zijn van terreurgroep IS.

Op opnames was te horen dat de verdachten de aanslag in Londen van vorige week vierden. Toen reed een man in op voetgangers en stak daarna een agent dood. Ook zouden ze informatie van extremistische sites hebben gedownload over hoe aanslagen moeten worden gepleegd. Bij huiszoekingen vond de politie onder meer handleidingen over vechtsporten, ook zijn pistolen in beslag genomen.

'Met een bomaanslag in Venetië, zouden ze zeker in de hemel komen.'

Hemel

"Als je ziet hoeveel ongelovigen er in Venetië zijn, zouden we direct naar de hemel gaan als we een bom zouden plaatsen op de Rialtobrug", zou een van hen hebben gezegd. Volgens de aanklager hoopten ze daarmee honderden toeristen te doden.

De Rialtobrug is een toeristische trekpleister over het Canal Grande in Venetië. Het is de oudste en bekendste van de vier bruggen over het kanaal. Het is niet bekend hoe concreet de plannen voor de aanslag waren.

Colosseum

Volgens correspondent Rop Zoutberg houdt Italië al langer rekening met een aanslag. Al zo'n twee jaar staan gewapende militairen bij honderden historische en toeristische plaatsen, zoals het Colosseum en het Vaticaan in Rome. "IS heeft al bij herhaling gewaarschuwd via filmpjes dat ze een aanslag gaan uitvoeren in Italië. Ze hebben daarvan al plaatjes laten zien: hun vlag wapperend op bijvoorbeeld het Colosseum. Dat is een boodschap die hier heel hard is aangekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl