NOS NieuwsAangepast

Politie houdt portofoons slecht in de gaten

De politie houdt niet goed bij wat er gebeurt met portofoons die gebruikt worden voor interne communicatie, zoals bij politieacties. Daardoor bestaat er een kans dat diefstal of vermissing van de portofoons niet wordt opgemerkt en criminelen kunnen meeluisteren, schrijft de Auditdienst Rijk in een onderzoek in opdracht van het Rijk.

Het AD schrijft dat demissionair minister Blok het zicht op de portofoons snel wil verbeteren. Hij neemt het advies uit het rapport over om regelmatig te controleren of de registratie van portofoons op orde is.

De registratie bij de ambulance en brandweer is volgens de onderzoekers wel op orde. Bij de politie gaat het vooral mis doordat het personeelssysteem niet is gekoppeld aan het systeem waarin de portofoons geregistreerd worden. "Daardoor bestaat het risico dat portofoons in circuits buiten de veiligheidsregio’s terechtkomen en dat er illegaal in gehandeld wordt."

Portofoon verkocht

Het is niet duidelijk hoeveel portofoons in handen zijn van criminelen. Vorig jaar werd bekend dat in Limburg een agent uniformen en een portofoon aan criminelen had verkocht. Daardoor zou de onderwereld onder meer op de hoogte zijn geweest van aanstaande politieacties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl