AFP
NOS VoetbalAangepast

Cristiano Ronaldo heeft nu ook zijn eigen luchthaven

Hij had al een standbeeld, een museum en een hotel op Madeira, en nu is ook de luchthaven van het Portugese eiland officieel naar Cristiano Ronaldo vernoemd. De spits van Real Madrid verrichtte hoogstpersoonlijk de onthulling van het Aeroporto Internacional da Madeira Cristiano Ronaldo, in het bijzijn van honderden fans.

Ook de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa en premier António Costa waren speciaal naar het geboorte-eiland van Ronaldo afgereisd. "Iedereen weet hoe trots ik ben op mijn vaderland Portugal en vooral Madeira", sprak Ronaldo. "Het is heel speciaal dat deze luchthaven nu mijn naam draagt."

Bij het vliegveld werden een plaquette en een borstbeeld van Ronaldo onthuld. Ook hangt er nu een portret van de stervoetballer naast het grote naambord van de luchthaven.

Cristiano Ronaldo heeft nu ook zijn luchthaven

De naamswijziging, een plan van de regionale regering van Madeira na het gewonnen EK, is niet helemaal zonder slag of stoot gegaan. Enkele lokale politici vonden het overdreven en stelden dat er beter een stadion naar Ronaldo kon worden genoemd. Ook was er een online-petitie tegen het plan.

Bovendien was de Portugese regering aanvankelijk ontstemd omdat Madeira geen toestemming had gevraagd voor de naamswijziging. De regionale president van Madeira, Miguel Albuquerque, verweet alle critici een gebrek een manieren: "Op deze wijze eren wij een groot sportman en een groot Portugees."

AFP
Het borstbeeld van Cristiano Ronaldo, waarop wel de nodige kritiek is

Cristiano Ronaldo werd 32 jaar geleden geboren in Funchal, de hoofdstad van Madeira. Dinsdag maakte de recordinternational nog zijn 71ste doelpunt in het nationale shirt van Portugal. Ondanks zijn treffer verloren de Portugezen, op Madeira nog wel, met 3-2 van Zweden.

Ronaldo is niet de eerste sporter die geëerd wordt met een luchthaven. In Belfast is er het George Best Airport, genoemd naar de legendarische Noord-Ierse voetballer. En in Westmoreland County, Pennsylviania is het Arnold Palmer Regional Airport te vinden. De beroemde Amerikaanse golfer heeft daar ooit leren vliegen.

EPA
Cristiano Ronaldo doet een vliegtuig na tijdens een CL-duel met Galatasaray in 2013

Geen Nederlanders

Nederlandse sporters met een luchthaven achter hun naam zijn er niet. Jordi Cruijff liet vorig jaar desgevraagd in een interview wel weten dat hij het een mooi gebaar zou vinden als Schiphol de naam van zijn vader zou dragen. Maar zover is het nog lang niet. Sterker nog: de discussie of de Amsterdam Arena wel naar Johan Cruijff moet worden genoemd, woedt nog steeds.

Sinds 2010 vliegt er wel een planetoïde door de ruimte die de naam van Cruijff draagt, ergens tussen Mars en Jupiter. Cristiano Ronaldo heeft dan weer een in 2015 ontdekt melkwegstelstel op zijn naam staan: CR7.

December 2014: Ronaldo onthult eigen standbeeld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl