Strijders van Islamitische Staat Hollandse Hoogte

Tegen een 34-jarige man uit Spijkenisse is een celstraf geëist van vijf jaar wegens lidmaatschap van IS. Volgens het Openbaar Ministerie is hij in juni 2014 in Syrië of Irak geweest, waar hij zich zou hebben aangesloten bij IS. Ook zou hij hebben geprobeerd om via internet een wapen te kopen.

De man is in Marokko geboren en werd vorig jaar opgepakt toen zijn naam opdook op een uitgelekte lijst van 22.000 IS-strijders in Syrië. Hij zit vast op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught.

Authentiek

Volgens justitie in Rotterdam wordt het document als authentiek beschouwd en staan er ook privégegevens van Mounir E. in. "Ik sluit niet uit dat IS dergelijke lijsten fabriceert om de veiligheidsdiensten lekker bezig te houden. Het is in ieder geval oncontroleerbaar en dus niet te gebruiken als bewijs", zegt zijn advocaat Bart Nooitgedagt erover in de rechtszaal, waar RTV Rijnmond bij was.

Volgens Nooitgedagt bewijst het formulier helemaal niet dat zijn cliënt daadwerkelijk heeft gevochten. "Als je lid bent van een tennisvereniging, wil dat niet zeggen dat je ook wedstrijden speelt."

Terreur

De man ontkent dat hij lid is geweest van de terreurorganisatie. Hij geeft toe dat hij naar Turkije is afgereisd, maar volgens hem was dat voor een vakantie. Hij had zich toen tijdelijk uitgeschreven in Spijkenisse om te voorkomen dat een deurwaarder achter zijn gezin aankwam, vertelde hij vandaag tegen de rechter. Maar justitie gelooft hem niet.

STER reclame