Hubert Möllenkamp
NOS NieuwsAangepast

Hogere celstraf voor ex-Rochdale-topman Möllenkamp

Oud-directeur Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale is door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en drie maanden. Dat is negen maanden meer dan hij eerder van de rechtbank kreeg. Het hof acht Möllenkamp schuldig aan het ontvangen van steekpenningen, witwassen en meineed.

Als bestuurder van Rochdale heeft hij over een langere periode gunsten aangenomen van drie ondernemingen. Het ging onder meer om grote geldbedragen, luxe auto's en het gebruik van een Spaanse villa.

Anders dan de rechtbank acht het hof hem ook schuldig aan het maken van een valse factuur voor de onderneming van zijn vrouw.

Maserati

Möllenkamp is onder meer bekend van de Maserati waarin hij rondreed als Rochdale-directeur. Die auto werd betaald door de woningcorporatie.

In 2009 werd hij ontslagen. De Amsterdamse woningcorporatie kampte toen met een miljoenenverlies.

Parlementaire Enquêtecommissie

In 2014 zei Möllenkamp tegen de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties dat hij nooit steekpenningen heeft aangenomen. Het hof neemt het hem kwalijk dat hij bewust de Tweede Kamer daarmee heeft misleid.

De straf valt iets hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat eiste net als bij de rechtbank een celstraf van drie jaar. Het hof vond vier jaar passend, maar verminderde die straf met negen maanden, omdat de zaak al erg lang duurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl