Zo ziet de onderhandelingstafel van de formatie er uit

Voor Pasen is er geen nieuw kabinet, denkt informateur Schippers. Maar het streven is wel dat het voor de zomer lukt. Schippers gaf voor het eerst een toelichting op de manier waarop zij met VVD, CDA, D66 en GroenLinks een regeerakkoord wil bereiken.

Een van de eerste punten op de agenda is het formuleren van een algemene missie van het nieuwe kabinet. Schippers: "Maar ondertussen worden er ook inhoudelijke dossiers besproken. Ik ga daar de komende dagen met de teams over praten en dan weet ik meer over de volgorde." 

Vrijdag spreken de partijen en Schippers met De Nederlandse Bank, het Centraal Planbureau en de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën. Maandag komen het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving hun inbreng geven.

Binnenskamers

Vanaf volgende week donderdag zal Schippers wekelijks de pers bijpraten, maar over het algemeen blijft wat haar betreft het verloop van de gesprekken binnenskamers. 

"Onderhandelen is een precair proces", zegt Schippers. "Als een partij een concessie doet en dat ligt de volgende dag op straat, dan ontstaat er een scheef beeld. Want de dag daarna doet een andere partij weer een concessie." De vier partijen houden wel steeds hun eigen fracties op de hoogte.

Zorgvuldig

De gesprekken gingen vanmorgen echt van start, en de eerste keer duurde maar kort. Geen van de partijen kan inschatten hoe lang de onderhandelingen gaan duren. D66-leider Pechtold: "Het moet wel zorgvuldig."

Op de vraag hoe lang de partijen nodig hebben en of ze er uit komen antwoordde VVD-leider Rutte: "Er is maar een ding zeker en dat is dat we over vier jaar weer verkiezingen hebben." 

Voor de gelegenheid mochten er deze eerste keer keer camera's bij, maar de volgende gesprekken zullen dus in beslotenheid verder gaan.

STER reclame