EPA
NOS Nieuws

Nieuw onderzoeksteam gaat chronische ziekten te lijf

Een team van Nederlandse wetenschappers gaat tien jaar lang samenwerken met als doel om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor chronische ziekten als nierfalen, diabetes en artrose. Daarvoor is nu 25 miljoen euro beschikbaar, geld dat afkomstig is van grote gezondheidsfondsen, overheden en bedrijven.

Het project wordt gecoördineerd door een instituut voor regeneratieve geneeskunde. Daarbij wordt geprobeerd om beschadigde weefsels en organen te herstellen, bijvoorbeeld met stamcellen. Ook zouden de wetenschappers een nieuw gewricht kunnen ontwikkelen voor mensen met artrose.

Het is uniek dat er tien jaar lang door één team wordt samengewerkt, zegt hoogleraar weefselherstel Clemens van Blitterswijk van de Universiteit Maastricht namens de onderzoekers.

Heel ver komen

Of de drie chronische ziekten over tien jaar verleden tijd zijn, durft Blitterswijk niet te zeggen. "Maar het moet mogelijk zijn om heel ver te komen met het behandelen van deze ziekten. En op weg daarnaartoe zullen we sowieso veel nuttige dingen ontwikkelen."

Morgen maken de onderzoekers het eerste deel van hun plannen bekend. Uiteindelijk moet er 250 miljoen euro worden binnengehaald. "Misschien dat het bedrag met Europees geld zelfs kan worden verdubbeld. Dan zijn we veruit het grootste onderzoeksprogramma in de regeneratieve geneeskunde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl