Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Software die computers 'gijzelt' aangetroffen in Tweede Kamer

Er is gijzelsoftware, beter bekend als ransomware, aangetroffen in de Tweede Kamer. Dat bevestigt een woordvoerder van de Tweede Kamer na een twitterbericht van D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Wat er precies aan de hand is, is niet duidelijk. Er wordt een back-up teruggezet; volgens techsite Tweakers zijn de problemen grotendeels verholpen.

"De Kamer heeft inmiddels passende maatregelen getroffen. Zoals gebruikelijk kunnen wij daar vanwege de veiligheid verder niet op ingaan", meldt de woordvoerder.

Uit een interne Tweede Kamer-mail, die de NOS in handen heeft gekregen, blijkt dat er bestanden versleuteld zijn door de ransomware. Ook is het de aanvallers in elk geval gelukt om binnen te komen en hebben meerdere bedrijven er last van.

“Gisteravond hadden we een storing waardoor we geen bestanden konden openen en geen bestanden konden opslaan", zegt Verhoeven. "Ik zag een mailtje, rond een uur of acht, dat het systeem getroffen was door ransomware. Het was een mailtje van de dienst automatisering. Die hebben dus gezegd dat er blijkbaar malware is verstuurd. Ik weet niet naar wie of door welk account. Blijkbaar is er dus iemand die een link of bestand heeft aangeklikt.”

“Omdat ik voortdurend vraag om meer aandacht voor dit onderwerp, vond ik het wel aardig om te melden dat er ransomware is aangetroffen op het systeem. Verder hebben we nu gehoord dat alles in orde is.”

'Niks aan de hand'

Verhoeven zegt verder dat de dienst automatisering adviseert om mailtjes met daarin het bestand factuur000000.doc niet te openen. Er zou volgens de dienst niets aan de hand zijn. Verhoeven: “Het zou wel waar zijn dat er niks aan de hand is, maar er is een storing geweest die is veroorzaakt door malware. Er is dus blijkbaar een poging geweest door middel van malware om het Tweede Kamer-systeem te treffen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl