Een medewerker van AkzoNobel inspecteert een verfblik
NOS Nieuws

AkzoNobel vraagt aandeelhouders om geduld

AkzoNobel presenteert over drie weken de nieuwe strategie en de uitgewerkte financiële plannen voor de verf- en coatingstak en de speciaalchemie. Ook worden de kwartaalcijfers vervroegd gepubliceerd. Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekend gemaakt.

De aankondiging komt op een moment dat de druk op Akzo Nobel toeneemt om te gaan praten met de Amerikaanse concurrent PPG. Gisteren nog dreigde een van de activistische aandeelhouders van Akzo Nobel het bestuur en de raad van commissarissen naar huis te sturen, als het bedrijf blijft weigeren om zijn rivaal te ontvangen. Met de aankondiging vanmorgen laat Akzo zien dat ongeduldige en ontevreden aandeelhouders binnenkort duidelijkheid krijgen.

Charme-offensief

AkzoNobel neemt het woord 'overname' of PPG niet in de mond en wijst vooral op de eigen kracht, financiële sterkte en potentie. "Onze nieuwe strategie zal de waarde die het bedrijf bezit verder doen ontluiken", zegt topman Ton Büchner. "We zijn in de beste positie om deze plannen zelf te realiseren."

De verfreus wordt belaagd door de Amerikaanse concurrent PPG en heeft tot twee keer toe een overnamebod resoluut afgewezen. Wel kondigde Akzo Nobel meteen al aan dat de speciaalchemie-tak afgesplitst gaat worden.

Vorige week waren de topman van PPG, Michael McGarry, en zijn rechterhand in Nederland om de overnameplannen uit te leggen. Het charme-offensief kwam niet verder dan de media. AkzoNobel wilde geen gesprek, en ook minister Kamp van Economische Zaken liet het contact over aan een ambtenaar.

Agressieve beleggers

Met name Amerikaanse investeerders voeren de druk op AkzoNobel flink op. Aanvoerder van de activistische aandeelhouders is het hedgefonds Elliott Management, sinds eind vorig jaar aandeelhouder met een belang van rond de 3 procent. De eigenaar van het hedgefonds is miljardair Paul Elliott Singer, die bekend staat als een zeer agressieve belegger.

Het bedrijf dreigt met het bijeenroepen van een bijzondere aandeelhoudersvergadering, een bava, om de raad van bestuur en de raad van commissarissen weg te stemmen. Volgens Elliott vindt de overgrote meerderheid van de aandeelhouders van AkzoNobel dat het bedrijf in overleg moet met PPG om de overnameplannen te bestuderen.

Elliott roept Akzo Nobel op om onmiddellijk met PPG te gaan praten om te onderzoeken of PPG bereid is om met een bod te komen dat voldoende tegemoet komt aan de aandeelhouders van Akzo Nobel.

Persbericht Elliott 22 maart

Specialisten zeggen overigens dat het in de praktijk niet zo makkelijk is om het bestuur naar huis te sturen. Als het al lukt, ben je in elk geval maanden verder.

Geduld

Akzo roept met de aankondiging zijn beleggers feitelijk op om geduld uit te oefenen tot 19 april. Als de nieuwe bedrijfsresultaten meevallen, zouden beleggers tot de conclusie kunnen komen dat AkzoNobel ook als zelfstandig bedrijf op de lange termijn genoeg rendement oplevert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl