De politie doet onderzoek in een van de binnengevallen drugslabs
NOS NieuwsAangepast

Recordaantal vondsten drugsafval in Brabant

In de provincie Noord-Brabant is nog nooit zo vaak drugsafval gevonden als vorig jaar. Dat blijkt uit het jaarrapport van de politie. In 2016 werd 101 keer drugsafval aangetroffen, ten opzichte van slechts 47 een jaar eerder. Vaak ging het om vaten met chemisch afval uit xtc-labs.

De stijging zou vooral liggen aan een betere registratie van de dumpingen. In Limburg nam het aantal vondsten juist af.

De overlast van drugs is vorig jaar landelijk iets verder toegenomen. In 2015 waren er in 160 plaatsen waar drugsafval werd gevonden, vorig jaar waren dat er 177. Vaak werd het afval op parkeerplaatsen en in natuurgebieden achtergelaten.

Opslaglocaties

Ook het aantal loodsen waarin de grondstoffen voor de drugs waren opgeslagen, nam toe. De politie ontmantelde vorig jaar een derde meer opslagplaatsen dan een jaar eerder. De stijging is vooral te zien in het oosten van Brabant. De politie zegt dat er meer inkopers van grondstoffen zijn opgepakt, die vervolgens naar de opslagplekken toeleiden.

Volgens de politie lijkt het erop dat de criminelen hun werkveld iets hebben verplaatst. De politie geeft drugscriminaliteit steeds meer prioriteit en deed vorig jaar zo'n 1000 interventies en verrichtte zo'n 700 aanhoudingen.

Wilbert Paulissen van de recherche zegt dat dit de lichte verschuiving naar het oosten kan verklaren. "Je ziet wel dat de criminele wereld in beroering brengt. Dat men beseft dat de aanpak er is", zegt hij.

Honderden dumpingen drugsafval in Noord-Brabant, boswachter is het zat

In de online special Het DNA van MDMA volgt NOS op 3 het spoor van xtc-productie in Nederland. Bekijk de productie hieronder:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl