ANP

Het ongeluk op een spoorwegovergang bij Harlingen, vanochtend, heeft het leven gekost van een man van 31 en zijn 3-jarige zoon. Ze zaten in een auto die op een particuliere overgang bij een boerenbedrijf werd geraakt door een trein van Arriva. De auto werd zo'n 250 meter meegesleurd.

De slachtoffers waren mee op een schooluitje naar de boer en hadden daar naar lammetjes gekeken. Op de terugweg ging het mis. In de auto zat niemand anders.

De precieze toedracht van het ongeluk is nog onduidelijk. De overgang had geen spoorbomen of bellen, maar wel waarschuwingslichten. Die lijken te hebben gefunctioneerd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een verkennend onderzoek begonnen.

Extra geld

ProRail-topman Eringa zei in reactie op het ongeluk dat hij het liefst af wil van zogenoemde particuliere overwegen. Er is geld vrijgemaakt om ruim honderd onbewaakte overwegen op openbare wegen te beveiligen, maar voor de meer dan 300 particuliere overwegen is nog geen oplossing.

ProRail: overweg in Harlingen is er een 'buiten categorie'

De overweg aan de Oude Trekweg in Harlingen werd alleen gebruikt door de boer, wiens erf pal achter de spoorlijn ligt. Begin vorige maand botste op die plek ook een trein op een auto. Toen was er alleen blikschade. Het ongeluk was voor ProRail wel aanleiding om met de boer te gaan praten over sluiting van de overweg. Die gesprekken verliepen goed, zegt de spoorbeheerder.

STER reclame