In 2011 kregen 150 inwoners van een dorp hepatitis C door gebruik van besmette injectienaalden
NOS NieuwsAangepast

AzG in verzet tegen prijs hepatitis C-medicijn

Artsen zonder Grenzen (AzG) tekent verzet aan bij het Europees Octrooibureau tegen een patent voor het hepatitis C-medicijn sofosbuvir. De eigenaar, het Amerikaanse bedrijf Gilead, rekent in Europa 55.000 euro voor een kuur van bijna 100 pillen. Volgens AzG kost het maar een euro om een pil te produceren.

Het succesvolle middel sofosbuvir is sinds 2013 onder de merknaam Sovaldi op de markt. Omdat het middel zo duur is, kunnen miljoenen mensen het niet betalen. Volgens AzG lijden wereldwijd 80 miljoen mensen aan hepatitis C, een ziekte die in het uiterste geval dodelijk kan zijn.

Omlaag

AzG hoopt dat Gilead het patent voor Europa wordt ontnomen, zodat ook andere bedrijven het kunnen produceren. De prijs zal dan drastisch omlaag gaan.

In China, Oekraïne en Brazilië is het octrooi van Gilead met succes aangevochten. Ook in India, Rusland en Thailand lopen procedures.

Lever

Besmetting met het hepatitis C-virus leidt tot een ontsteking aan de lever. Het virus wordt vooral door besmet bloed overgedragen. Veel dragers merken er niets van, maar in sommige gevallen kan besmetting tot levercirrose of leverkanker leiden.

In Nederland hebben ongeveer 28.000 mensen het virus in het bloed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl