De Kuip: voor velen het mooiste stadion van Nederland
NOS VoetbalAangepast

De Kuip trilt al tachtig jaar

Op 27 maart 1937 opent jonkheer Jan Daniël Hendrik de Beaufort, in die jaren officieel kamerheer in buitengewone dienst van koningin Wilhelmina, het gloednieuwe stadion van Feyenoord met de woorden: "In naam van Hare Majesteit de koningin verklaar ik het stadion voor geopend.". Vandaag viert het stadion zijn tachtigste verjaardag.

Op 16 september 1935 wordt door Puck van Heel de eerste paal geslagen voor het stadion dat bij de oplevering plaats biedt aan 65.000 toeschouwers. De bouw van het stadion is al in 1936 klaar, maar doordat de gemeente de afspraken rond de aan- en afvoerwegen niet nakomt, laat de officiële opening nog even op zich wachten.

De kosten van het immense bouwwerk worden op ruim een miljoen gulden geschat, wat omgerekend naar de huidige maatstaven 10 miljoen euro zou betekenen. En dat voor een stadion waar, volgens de planning van dat moment, alleen voetbal en atletiek beoefend zullen worden.

 • ANP Historisch Archief
  1937: Jhr de Beaufort opent het nieuwe stadion van Feyenoord
 • ANP
  27 maart 1937: de dag van de opening van Stadion De Kuip
 • Nationaal Archief/CC BY 4.0
  1949: Fanny Blankers-Koen snelt naar de overwinning in de atletiekinterland Nederland-Italië
 • ANP Historisch Archief
  1959: De Kuip is uitverkocht voor het duel met België
 • ANP Historisch Archief
  1947: De Kuip vlak na de Tweede Wereldoorlog

De Kuip krijgt in de jaren 70 een nieuwe functie erbij, die van poptempel. Vele groten der aarde komen in de loop der tijd naar het stadion. Van de Rolling Stones tot Madonna, van Bruce Springsteen tot Bob Dylan, allen spelen zij voor een volgepakte Kuip.

 • ANP
  Mick Jagger
 • ANP Kippa
  Bob Dylan
 • ANP
  Bruce Springsteen

Midden jaren 90 ondergaat De Kuip een metamorfose en wordt het nieuwe Maasgebouw aan het stadion gekoppeld. Bijna alle toeschouwers zitten voortaan droog, want de bovenste ring is overkapt.

Wat van alle tijden is, ongeacht of het een wedstrijd van Feyenoord, een interland, een Europa Cup-finale, de bekerfinale of een concert betreft, is de trilling die door het stadion trekt als er gescoord wordt of massaal gejuicht of gezongen wordt.

Die sensatie geeft De Kuip ook na tachtig jaar nog altijd een magisch aureool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl