Benny Tai NOS / Marieke de Vries

De leiders van de massale protesten in de straten van Hongkong in 2014 zijn vanmorgen door de politie gebeld met de mededeling dat ze zich moeten melden op het politiebureau voor hun arrestatie en vervolging. Het telefoontje komt tweeënhalf jaar na de zogenaamde paraplu-revolutie en nog geen halve dag na de verkiezing van de nieuwe leider van Hongkong: Carrie Lam.

Correspondent Marieke de Vries had vanmorgen toevallig een afspraak met rechtenprofessor Benny Tai, een van de strijders voor politieke hervorming. Ook hij kreeg vanmorgen het telefoontje van de politie. "Ik moet er eerst maar eens met mijn advocaten over praten, meer kan ik nog niet zeggen", vertelt hij. "Maar het is wel onverwacht. Misschien willen ze dat Carrie Lam met een schone lei kan beginnen."

Algemeen kiesrecht

De nieuw gekozen leider Lam erft een verdeeld Hongkong van haar voorganger CY Leung. Onder zijn leiding probeerden voorstanders van meer democratie het algemeen kiesrecht af te dwingen door in 2012 het financiële hart van Hongkong 79 dagen bezet te houden. 

Maar China, waar Hongkong als speciale administratieve regio onder valt, gaf niet toe. Een selecte groep van 1194 mensen uit de elite bracht gisteren een stem uit op de nieuwe leider. Een meerderheid van 777 stemmen ging naar Lam.

De timing spreekt natuurlijk wel voor zich.

Pro-democratie-activist Benny Tai

In haar overwinningsspeech zei Lam dat ze er alles aan zal doen om de stad weer te verenigen. Haar voorganger feliciteerde haar daar vanmorgen mee tijdens hun eerste ontmoeting. Na afloop zei Lam er niets van te weten dat de protestleiders meteen de dag na haar verkiezingen door de politie zijn gebeld. "Het feit dat ik politieke verschillen wil dichten, moet niet de in de weg staan van de rechtsgang", zei ze.

Sommige pro-democratie-activisten noemen de timing frappant. Volgens hen lijkt het alsof erop is gewacht tot Lam werd gekozen met haar boodschap van eenheid. Benny Tai: "Ik heb geen bewijs dat de verkiezingen er iets mee te maken hebben, maar de timing spreekt natuurlijk wel voor zich."

STER reclame