ANP
NOS NieuwsAangepast

Miljardenclaim tegen NN wegens woekerpolissen

De deurwaarder bezorgt vandaag bij verzekeraar NN (Nationale-Nederlanden) een dagvaarding met een schadeclaim van in totaal 3,2 miljard euro. De stichting Wakkerpolis start een collectieve procedure en wil dat de verzekeraar de klanten met een woekerpolis schadeloos stelt. De stichting werkt samen met de Consumentenbond die eenzelfde dagvaarding verstuurd heeft.

Het gaat om zo'n half miljoen klanten die in de periode 1990-2008 bij NN een beleggingsverzekering hebben afgesloten.

Vorig jaar oordeelde de Geschillencommissie Kifid dat NN in het geval van het woekerpolis-dossier van een particulier de kosten had verzwegen. Ten onrechte werden de zogeheten 'eerste kosten' in rekening gebracht. Die komen gemiddeld neer op 3500 euro. Inclusief het gemiste rendement raamt Wakkerpolis de schade voor alle gedupeerde klanten op 3,2 miljard euro. De eis is dat de verzekeraar de klanten terugbetaalt.

Tegen de uitspraak van het Kifid is door NN hoger beroep aangetekend, eind april wordt de uitspraak verwacht. "Dit sleept nu al jaren", zegt advocaat Adriaan de Gier. "We zouden het graag in goed overleg schikken, maar dat wil NN niet en dan moet het maar op deze manier."

Lager

Bij de stichting Wakkerpolis hebben zich inmiddels 4400 mensen gemeld. De stichting procedeert al sinds 2011. Als NN in het hoger beroep gelijk krijgt, stapt De Gier naar de Hoge Raad.

Als Wakkerpolis in het gelijk wordt gesteld, is de kans niet groot dat de miljardenclaim ook echt wordt binnengehaald. Er zal vermoedelijk geschikt worden en dat levert na jaren onderhandelen doorgaans een veel lager bedrag op.

NN had de dagvaarding vanochtend nog niet binnen en wilde nog niet reageren op de claim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl