Macri begroet Máxima bij een eerder bezoek
NOS NieuwsAangepast

'Goede band met Máxima komt Argentijnse president van pas'

De Argentijnse president Macri brengt de komende twee dagen een staatsbezoek aan Nederland. Koning Willem-Alexander en Máxima ontvangen hem vanmorgen in het Paleis op de Dam.

Máxima heeft een goede band met het staatshoofd van haar geboorteland, zegt Zuid-Amerika-correspondent Marc Bessems in het NOS Radio 1 Journaal. "Het klikt tussen die twee."

Macri kwam zaterdag al aan in ons land. Op persoonlijke uitnodiging van de koning verblijft hij sindsdien in Kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn, het buitenverblijf van de koninklijke familie.

"Ze kennen elkaar al een tijdje. Vorig jaar, toen Macri net verkozen was, had Máxima vrij snel een ontmoeting met hem tijdens het World Economic Forum in Davos. Sindsdien zijn er nog een aantal ontmoetingen geweest. Tijdens de kerstvakantie bracht Macri met zijn vrouw een bezoek aan het koningspaar op hun vakantieadres in Patagonië."

Macri kan wel een succesje gebruiken.

Marc Bessems

De uitstekende band met het Nederlandse koningspaar komt de Argentijnse president goed van pas, stelt Bessems. "Hij won in 2015 de verkiezingen met de belofte een eind te maken aan de economische crisis en de armoede. Maar vorig jaar zijn er 1,5 miljoen armen bij gekomen. Zijn populariteit is daardoor flink afgenomen, er is sociale onrust, er zijn veel demonstraties en voor 6 april is er een algemene staking uitgeroepen."

"Macri kan wel een succesje gebruiken. Een reis als deze kan goede pr betekenen."

Argentijnse president Macri officieel ontvangen bij paleis op de Dam

Het zwaartepunt van het bezoek ligt dan ook op economische activiteiten: er staat een economisch forum op de agenda en een bezoek aan de Rotterdamse haven. "De hernieuwde internationale oriëntatie van Argentinië biedt wederzijdse kansen", stelt de RVD. Het beleid van Macri is namelijk een stuk minder protectionistisch dan dat van zijn voorgangers.

"Je kunt zeggen dat wij belangrijker zijn voor Argentinië dan zij voor ons", stelt Bessems. "Nederland staat in hun top-10 van exportlanden en in hun top-3 qua investeringen. We importeren veel landbouwproducten: veel soja gaat via Rotterdam naar de Europese Unie. Voor Nederland is Argentinië een relatief kleine handelspartner."

Naast alle aandacht voor handelsbetrekkingen brengt Macri ook een bezoek aan het Anne Frank Huis, een hockeyclinic en demissionair premier Rutte. Voor vanavond is het staatsbanket gepland en morgen biedt Macri een balletvoorstelling aan in het Haagse theater Diligentia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl