Arno Vermeulen, Pierre van Hooijdonk, Co Adriaanse en Tom Egbers
NOS VoetbalAangepast

Een onvermijdelijk ontslag en de mythe van Robben

Het ontslag van Danny Blind als bondscoach was onvermijdelijk na de nederlaag in Bulgarije. Dat is de eensluidende conclusie van de tafelgasten in Studio Voetbal. En wie moet hem opvolgen? Eén naam klinkt uit alle kelen: Louis van Gaal.

Co Adriaanse vindt net als Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen dat de KNVB een goed besluit heeft genomen door Blind te ontslaan. "Dit is ook het beste voor hem, want anders wordt het een lijdensweg", zegt Adriaanse.

Geen goede cijfers

"Je merkte aan Blind na afloop meteen dat hij voelde dat het was afgelopen", zegt Vermeulen. "Blind kent ook de wetten van het voetbal en dan moet je weg als coach, bovendien zijn zijn cijfers als bondscoach ook niet goed."

"Blind trok zaterdag ook zijn eigen functioneren in twijfel. Dat zal de KNVB ook wel hebben hebben gebruikt", aldus Van Hooijdonk.

Tafelheren Studio Voetbal eensgezind over ontslag Blind

De voortekenen van Blinds vertrek waren volgens presentator Tom Egbers zondagochtend al voelbaar op het vliegveld van Sofia, waar "een merkwaardige sfeer" hing. "Iedereen voelde wat er ging gebeuren en wachtte tot er met de hamer werd geslagen", vult Van Hooijdonk aan.

Arjen Robben en Wesley Sneijder, de steunpilaren van Oranje, hadden op het vliegveld (korte) gesprekken met commercieel directeur Jean-Paul Decossaux van KNVB. "Robben zou eigenlijk terug naar Bayern München gaan, maar is gebleven", benadrukt Vermeulen.

"Robben heeft ongetwijfeld met de KNVB van gedachten gewisseld. De spelers hebben de kans gehad om te zeggen wat zij ervan vinden."

'Er hing op het vliegveld in Sofia al een merkwaardige sfeer'

Robben deelde zaterdag in Bulgarije volop in de Oranje-malaise. De aanvoerder en topspeler van Bayern München was onzichtbaar.

"Ook Robben wordt op een gegeven een mythe", waarschuwt Vermeulen. "Hij was erbij toen we kansloos van IJsland verloren en ook nu in Bulgarije, dat moeten we ook onder ogen zien. Zijn invloed op de wedstrijd was nihil, dat is schrikken."

"Bij Bayern is hij niet de enige ster en bij Oranje wel", reageert Adriaanse. "Bulgarije had alles goed afgedekt. Het probleem lag denk ik vooral op het middenveld, waar bijna niemand doorkwam."

'Robben begint op een mythe te lijken'

De opvolging van Blind zal de komende dagen en weken ongetwijfeld voer voor discussie zijn. Adriaanse ziet een terugkeer van Louis van Gaal als beste oplossing. "Veel mensen zullen het hiermee eens zijn", zegt Vermeulen. "Hij is een onderwijzer die de spelers van Oranje bij de lurven kan pakken."

'Van Gaal wil best nog een WK doen'

Vermeulen: "Ik denk dat het Van Gaal ook niet lekker zit hoe hij bij Manchester United is vertrokken. Zo wil je je loopbaan niet beëindigen. Dus dat kan een reden zijn om het nog een keer als coach te proberen. We kunnen via een achterdeur naar het WK. Ik denk dat Van Gaal het leuk zal vinden om nog een WK te doen."

Van Gaal is trouwens niet de enige optie, meent Adriaanse. Hij schudt in Studio Voetbal nog vier alternatieven uit de mouw om Oranje uit het moeras te trekken: de gebroeders Koeman, Henk ten Cate in combinatie met Ruud Gullit, Frank de Boer, en als laatste en opvallendste suggestie, Ron Jans.

'Van Gaal beste optie om direct succes met Oranje te hebben'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl