Een boze demonstrant in Minsk
NOS NieuwsAangepast

Demonstreren in Wit-Rusland, 'het is een nachtmerrie'

"Geachte burgers", schalt er zondagochtend door een megafoon op een plein in Minsk. "Het spijt ons, maar de actie die jullie van plan zijn, is niet toegestaan." Het aantal demonstranten op straat wordt haast overtroffen door de agenten van oproerpolitie OMON en veiligheidsdienst KGB.

Het is een weekend van protesten in Wit-Rusland, een land dat al 23 jaar met harde hand wordt geregeerd door president Aleksandr Loekasjenko. Het wordt ook wel 'de laatste dictatuur van Europa' genoemd. Een klein groepje demonstreert vandaag tegen de honderden arrestaties van gisteren. Maar volgens correspondent David Jan Godfroid maken ze geen enkele kans.

“Wij moeders hebben deze politiemannen gebaard", schreeuwt een vrouw op het plein woest. "Jullie zijn onze kinderen. Hoe kunnen jullie ons grijpen en slaan? Het is een nachtmerrie!”

In de reportage van Godfroid van gisteren uit de hoofdstad Minsk, was te zien hoe een van de oppositieleiders wordt gearresteerd. Een groep agenten in burger pakt hem bij zijn jas en stopt hem in een klaarstaand busje.

Protesteren in Minsk ondanks tegenstand

Aanleiding voor de protesten is de zogenoemde ‘parasietenbelasting’ van 200 euro, die mensen moeten betalen als ze in een jaar minder dan 183 dagen werken. Op zaterdag gingen in verschillende steden duizenden mensen de straat op.

In de hoofdstad Minsk, waar de demonstratie niet was toegestaan, werden honderden mensen opgepakt.

De politie in Minsk pakt zaterdag een demonstrant op

De meesten werden na korte tijd weer vrijgelaten, maar een deel zit nog steeds vast. "Er is geen enkel verschil met een criminele ontvoering als mannen in burger iemand in een busje met een onbekend kenteken gooien en hem met onbekende bestemming afvoeren", zegt Vitaly Rimasjevski, leider van een oppositiepartij.

Toiletspullen brengen

Familie en vrienden van de arrestanten brengen vandaag eten en drinken naar de gevangenis. "We proberen ze toegestaan eten te geven", zegt een van hen. "Ook toiletbenodigdheden en boeken om de tijd sneller te laten gaan.”

Volgens de BBC zijn vandaag weer tientallen mensen opgepakt. De meeste arrestanten komen er waarschijnlijk vanaf met administratieve straffen van 10 tot 15 dagen. Enkelen zullen zwaarder worden gestraft, vooral de organisatoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl