NOS VoetbalAangepast

Oranje, Blind en De Ligt te kijk gezet in Bulgarije

Het Nederlands elftal is in de strijd om een WK-ticket tegen een enorme zeperd aangelopen. Oranje werd in Sofia door een matig Bulgarije op een 2-0 nederlaag getrakteerd.

WK-kwalificatie: Bulgarije-Nederland

Bondscoach Danny Blind nam vooraf een behoorlijk risico door Matthijs de Ligt in de verdediging te laten debuteren. Dat pakte desastreus uit. De 17-jarige Ajacied liep in de vijfde minuut knullig onder de bal door, waarna Spas Delev eenvoudig de score kon openen.

Een kwartier later maakte de aanvaller van het Poolse Pogon Szczecin, die in dertien interlands nog nooit had gescoord voor Bulgarije, zijn tweede goal met een mooi afstandsschot. En weer zag De Ligt er niet goed uit, al deelden dit keer Bruno Martins Indi en doelman Jeroen Zoet mee in de malaise.

En zij waren niet de enigen die hun avond niet hadden. Nederland had weliswaar het meeste balbezit, maar vrijwel iedereen had de grootste moeite de bal aan iemand in hetzelfde shirt te geven. De ervaren Kevin Strootman leek de dozen nog om zijn schoenen te hebben.

Oranje kreeg in de eerste helft welgeteld een kans. Na goed voorwerk van Davy Klaassen had Bas Dost de bal voor het inschieten. Zijn inzet ging net langs de verkeerde kant van de paal.

Het Nederlands elftal in Bulgarije

Blind moest halverwege wel ingrijpen en hield De Ligt en Georginio Wijnaldum aan de kant. Voor hen kwamen de twee Wesleys binnen de lijnen: debutant Wesley Hoedt en 128-voudig international Wesley Sneijder. En wonder boven wonder: Nederland ging iets beter voetballen.

Bulgarije vond het allemaal wel prima zo, al werd de gastheer toch zo af en toe met de rug tegen de muur gezet. Enkele aardige aanvallen leverden kansen op voor Quincy Promes en Arjen Robben, maar gescoord werd er niet.

Moedeloosheid

Toen halverwege de tweede helft de aansluitingstreffer nog niet was gevallen, sloop er een soort moedeloosheid in de ploeg van bondscoach Blind. Het naderende onheil viel niet meer weg te poetsen. Dit Oranje is te fragiel om een tegenslag op te kunnen vangen. En die wetenschap doet pijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl