Oud-baanwielrenner Leo Peelen, die in 1988 op de Olympische Spelen in Seoul zilver won op de puntenkoers, is onverwachts overleden. Hij is 48 jaar geworden.

Leo Peelen tijdens de Olympische Spelen van Seoul in 1988 ANP

De geboren Arnhemmer was van 1983 tot 1991 actief als baanwielrenner. Peelen werd vrijdagavond na afloop van een clinic op de wielerbaan in het Omnisport in Apeldoorn dood aangetroffen in de catacomben. Dat meldt de Nederlandse wielrenunie KNWU. 

Zilver

In 1988 zorgde de pas 20-jarige Peelen voor een daverende verrassing door in 1988 bij de Olympische Spelen in Seoul de zilveren medaille te winnen op de puntenkoers. Aanvankelijk zou Peelen niet eens uitkomen op dit onderdeel, omdat hij zich niet bij de beste acht had weten te plaatsen bij de wereldkampioenschappen. 

Samen met Marcel Beumer, Erik Cent en Mario van Baarle plaatste hij zich echter wel voor de ploegenachtervolging, waarop hij in Seoul zevende zou worden. Zodoende mocht Peelen toch starten op zijn geliefde puntenkoers.

Samen met onder anderen de latere winaar Dan Frost uit Denemarken. nam hij een ronde voorsprong en dat was voldoende om latere profrenners als Frankie Andreu, Pascal Lino, Giovanni Lombardi en Olaf Ludwig de loef af te steken. 

Dat het olympisch zilver geen toeval was, bewees Peelen een jaar later met een bronzen medaille op de puntenkoers bij de wereldkampioenschappen in Lyon. 

Betrokken

In 1991, op 23-jarige leeftijd, zette Peelen een punt achter zijn wielerloopbaan. Na zijn loopbaan was Peelen bij de wielerbond onder meer voorzitter van de commissie-baansport. Daarnaast was hij betrokken bij een aantal goede doelen, zoals Alpe d'HuZes en Tour du ALS. 

STER reclame