ANP
NOS NieuwsAangepast

VUmc: misschien ooit ivf-draagmoeder voor homoparen

Het moet op termijn misschien mogelijk worden dat ook homoparen via een ivf-draagmoeder een kind kunnen krijgen. Dat zegt een arts van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Ze kunnen nu niet in Nederland terecht. Zowel homo- als heterostellen wijken nu veelal uit naar het buitenland voor een draagmoedertraject, dat tot 100.000 euro kan kosten. Daarnaast blijft het ingewikkeld om een kind legaal hier te krijgen.

Het VUmc is het enige ziekenhuis dat ivf-draagmoederschap aanbiedt. Tot nu toe hanteert het VUmc heel strenge criteria. Alleen als een vrouw geen (functionerende) baarmoeder heeft of een zwangerschap levensbedreigend is, komen stellen in aanmerking. In tien jaar tijd zijn er 25 baby's via zo'n traject in Nederland geboren. Homostellen komen niet in aanmerking.

Maatschappelijke verandering

"Gezien de maatschappelijke veranderingen, zouden we ook hier naar moeten kijken", zegt het VUmc. "Maar of het in de toekomst haalbaar is, is onzeker. Het gaat hier om hoogtechnologisch ivf-draagmoederschap en dat is al heel ingewikkeld."

De beroepsvereniging voor gynaecologen (NVOG) en de staatscommissie Herijking Ouderschap pleiten al langer voor verruiming van de criteria voor ouderschap en gezag.

Maar dat is niet eenvoudig, zegt Roel Schats van het ivf-centrum van het VUmc in het AD. "Het wordt ingewikkelder en intensiever. Je moet drie paren psychologisch counselen. De vergoeding is niet geregeld. Het is een vorm van wensgeneeskunde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl