EPA

Het is de grootste nederlaag van Donald Trump sinds zijn aantreden als president: dat hij niet genoeg steun heeft gekregen voor zijn zorgwet en dat hij die daarom al voor de stemming in het Huis van Afgevaardigden heeft moeten intrekken. Eerder al ving Trump door ingrijpen van de rechter bot met zijn inreisverbod en nu heeft hij ook deze belofte aan zijn aanhang niet kunnen waarmaken.

Maar de president wekt de indruk dat hij zich niet zo'n zorgen maakt. Hij zegt dat Obamacare op ontploffen staat. Volgens hem hebben veel staten problemen met de wet van zijn voorganger en is het een kwestie van tijd dat hij zijn gelijk zal krijgen. 

Iedereen vraagt zich nu af. Als dit Trump niet lukt, wat gaat hem dan nog wel lukken?

Correspondent Arjen van der Horst

Toch is de politieke schade voor Trump behoorlijk groot, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Tot nu toe heeft hij per decreet geregeerd, maar dit was zijn eerste echte politieke krachtmeting, zijn eerste echt belangrijke wet die hij door het Congres moest loodsen en bij de eerste horde struikelt hij al."

Volgens Van der Horst is dit niet alleen een flinke deuk voor het imago van Trump als dealmaker, maar moet je je ook afvragen wat dit voor zijn politieke kracht betekent. "Want het afschaffen van Obamacare was prioriteit nummer 1 voor de Republikeinen en voor Trump. Dit was zijn grote verkiezingsbelofte."

De Republikeinen hebben het Witte Huis in handen en een meerderheid in het Congres. Toch is het ze niet gelukt om Obamacare af te schaffen. "Iedereen vraagt zich nu af: als dit Trump al niet lukt, wat gaat hem dan nog wel lukken?", stelt Van der Horst.

Celebrate

Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, is blij dat Trump er niet in geslaagd is om zijn zorgwet erdoor te duwen. In een reactie zegt ze dat ze wel had verwacht dat de Republikeinen iets zouden hebben bereikt in de eerste maanden. "Maar ze hebben absoluut niets bewerkstelligd."

"Retweet to celebrate", schrijft ze in een tweet: 

Ook de Democratische leider in de Senaat, Chuck Schumer, is er blij mee dat de wet het niet heeft gehaald. Volgens hem heeft dat twee oorzaken: incompetentie en gebroken verkiezingsbeloften van Trump.

STER reclame