Onzeker of president Trump genoeg stemmen heeft voor Trumpcare
Het Huis van Afgevaardigden stemt vanavond over een nieuwe wet die Obamacare moet vervangen. Er staat veel op het spel, zowel voor de president als voor miljoenen Amerikanen.
De uitslag van de stemming is nauwelijks te voorspellen, zegt correspondent Arjen van der Horst in Nieuws en Co. De Republikeinen hebben in het Huis van Afgevaardigden weliswaar de meerderheid, maar niet alle afgevaardigden staan achter de nieuwe wet. Als meer dan 21 Republikeinen tegenstemmen, gaat 'Trumpcare' niet door.
Dat zou kunnen gebeuren: volgens een rekensom van The Huffington Post willen 15 conservatieve en 22 gematigde Republikeinen om verschillende redenen tegenstemmen. Persbureau AP telde eerder 26 tegenstanders.
De Republikeinse voorzitter van het Huis, Paul Ryan, heeft overleg gevoerd met president Trump. Ook Ryan betwijfelt of er genoeg Republikeinse stemmen voor de wet zijn.
Mocht de wet het niet halen, is het de vraag of Trump er echt rouwig om zal zijn.
Maar er is nog altijd een belangrijke joker in het spel, de president zelf. Afgelopen nacht stelde Trump tot ieders verrassing een ultimatum aan zijn eigen partij. “De tijd van onderhandelen is voorbij. Stem in met de wet of Obamacare blijft bestaan”, stelde de president.
De partij heeft zeven jaar lang gevochten tegen president Obama's plan voor betaalbare gezondheidszorg. Met het ultimatum hoopt Trump de dwarsliggers toch over de streep te trekken en voor zijn eigen wet te stemmen.
De president speelt dus hoog spel. "Trump neemt soms hele grote risico's", zegt Van der Horst. "Dat deed hij al bij zijn zakendeals. Die tactiek lijkt hij nu ook toe te passen op het politieke proces."
Een andere reden voor het ultimatum is dat het team van de president niet uit de onderhandelingen kwam over de nieuwe wet. De Republikeinen zijn sterk verdeeld. Sommigen zijn tegen iedere vorm van overheidsbemoeienis in de gezondheidszorg. Trumps wet betekent alleen een gedeeltelijke afbraak van Obamacare, en dat gaat de ultra-conservatieve vleugel weer niet ver genoeg.
Gematigde Republikeinen zijn juist bezorgd over de gevolgen van de nieuwe wet, die uit de koker komt van Huisvoorzitter Paul Ryan. Het CBO, de Amerikaanse variant van de Rekenkamer, heeft berekend dat 24 miljoen Amerikanen de komende tien jaar hun zorgverzekering verliezen als 'Trumpcare' er komt.
Van der Horst: "Trump zei in januari nog: ik ga Obamacare vervangen door een veel beter plan. Alle Amerikanen krijgen in mijn plan een verzekering, het is goedkoper en werkt beter, Maar dit plan lijkt in de verste verte niet op die belofte."
Mocht Trump de stemming verliezen, betekent dat een stevige deuk in het imago van de president. "Maar het is de vraag of hij er echt rouwig om zal zijn. Hij had het plan weliswaar omarmd, maar daar hij lijkt nu toch wel een beetje spijt van te hebben. De onderhandelingen blijken veel taaier dan gedacht. Hij wil nu doorgaan met zijn agenda: een muur bouwen bij de Mexicaanse grens, miljarden investeren in de infrastructuur, een grote belastingverlaging doorvoeren. Dit staat hem nu in de weg en hij geeft een beetje de indruk: als het niet lukt, prima, maar dan ga ik gewoon door met de rest van mijn agenda."