PVV-leider Wilders met zijn beveiligers in de lift bij de Tweede kamer
NOS Nieuws

Extra check beveiligers Wilders brengt geen problemen aan het licht

De extra controle van het beveiligingsteam rondom PVV-leider Wilders heeft geen problemen aan het licht gebracht. Dit blijkt uit een brief van minister Blok van Veiligheid en Justitie.

De politie kondigde eind februari een extra check aan voor de beveiligers die direct of indirect met de beveiliging van Wilders te maken hebben.

Deze medewerkers van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) waren al uitvoerig gescreend, maar de aanhouding van DBB-beveiliger Faris K. voor het lekken van informatie was de aanleiding voor nog meer onderzoek.

Geen aanleiding

Deze extra check leverde niets op. "Dit heeft geen aanleiding gegeven voor een nader onderzoek", schrijft minister Blok aan de Tweede Kamer. Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt verder aan een wet om screeningsbevoegdheden uit te breiden.

Bij de politie wordt ook onderzocht of alle politiefunctionarissen met een vertrouwensfunctie een Verklaring van geen Bezwaar (VGB) hebben. Degenen die dat niet hebben, worden opnieuw gescreend. Dit onderzoek is in de zomer klaar, schrijft Blok. Daarna worden alle politiemensen met een vertrouwensfuncties nog eens gescreend. De medewerkers van de DBB komen daarbij het eerst aan de beurt.

Blok schrijft verder dat hij een wet voorbereidt om een grondiger screening bij de politie mogelijk te maken. Die wet moet onder meer voorzien in een continue screening van politiemensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl