ANP

Een 43-jarige man uit Drachten is opgepakt voor de verkrachting van een vrouw in 1998 en een gewelddadige beroving in 1997. De man kwam negen jaar geleden al in beeld na een dna-match, maar er werd tot nu toe niets mee gedaan.

De man werd in 2008 al veroordeeld voor mishandeling. Toen werd dna afgenomen. Dat bleek overeen te komen met dna dat was aangetroffen in twee eerdere zaken: de verkrachting en de beroving. 

Zowel de politie als het Openbaar Ministerie werd op de hoogte gebracht van de match, maar toch werd de man nooit opgepakt. De politie en het OM onderzoeken waarom er tot nu toe niets is gebeurd met het dossier.

Beroving en verkrachting

De eerste zaak speelde in juli 1997. Toen werd een 22-jarige prostituee in Leeuwarden door een klant beroofd van een gouden ketting. De man had de ketting aan de vrouw gegeven als betaling, maar na afloop nam hij de ketting met geweld weer terug.

De tweede zaak was een jaar later. Toen werd een vrouw van 35 verkracht in haar woning in Delft door een man die ze tijdens het stappen had leren kennen.

Beide zaken zijn niet verjaard, dus de man kan er nog voor worden vervolgd.

Excuses

Het slachtoffer uit Delft is geïnformeerd over de aanhouding, net als de nabestaanden van de prostituee. Zij overleed in 2008. De politie en het OM hebben excuses aangeboden voor de gang van zaken.

Het lijkt er volgens het OM op dat de man tussen 2008 en zijn aanhouding geen andere zeden- of geweldsmisdrijven heeft gepleegd.

STER reclame