Vrachtwagens op de A67
NOS Nieuws

Duitse transportbedrijven claimen 100 miljoen van vrachtwagenfabrikanten

De Duitse branchevereniging van logistieke bedrijven eist 100 miljoen euro schadevergoeding van vrachtwagenfabrikanten die betrokken waren bij een kartel.

DAF, Volvo/Renault, MAN, Daimler en Iveco maakten geheime prijsafspraken. Logistieke bedrijven die vrachtwagens van deze merken kochten, betaalden meer dan nodig was. Voor het vormen van een kartel kregen de vrachtwagenmakers vorig jaar al een boete van in totaal 2,9 miljard euro, opgelegd door de Europese Commissie.

Zo'n tweehonderd Duitse transportbedrijven zijn betrokken bij de claim. In Nederland bereidt brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) een soortgelijke claim voor. Die kan oplopen tot zo'n 1,2 miljard euro: de extra kosten die gemoeid waren met de aankoop van 240.000 vrachtwagens in de veertien jaar dat het kartel actief was.

"Of we dat bedrag daadwerkelijk gaan claimen is de vraag. We moeten een heleboel bedrijven bij elkaar krijgen, en er zijn ook andere claimorganisaties mee bezig", zegt een woordvoerder van TLN. Wanneer de brancheorganisatie met de claim komt, is nog onduidelijk. "We zijn bedrijven aan het werven om mee te doen. We vertegenwoordigen nu de eigenaren van enkele tienduizenden vrachtwagens en we verwachten een verdubbeling van dat aantal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl