Fans tijdens het Eurovisie Songfestival
NOS NieuwsAangepast

Rusland kan meedoen aan Songfestival, via satellietverbinding

De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft een oplossing gevonden zodat Rusland toch kan deelnemen aan het festival in Oekraïne. De Russische inzending, Joelia Samojlova, kan door een Oekraïens inreisverbod niet lijfelijk aanwezig zijn bij de halve finales in mei. Ze mag daarom nu live, via een satellietverbinding, deelnemen.

Of Rusland op het aanbod ingaat, is niet bekend. Het land was boos over het inreisverbod en liet weten dat het helemaal niet meer wilde deelnemen aan het evenement.

Historische gebeurtenis

Het zou een unieke gebeurtenis zijn in de 60-jarige historie van het songfestival, stelt de Europese Radio-unie (EBU), die het festival organiseert. De EBU wil er alles aan doen om alle 43 landen de kans te geven deel te nemen en verwijst daarbij ook naar het thema van dit jaar: Vier diversiteit. Samojlova staat daar symbool voor, ze zit al sinds haar jeugd in een rolstoel.

De EBU betreurt de situatie. "Het is cruciaal dat het Eurovisie Songfestival gevrijwaard blijft van politiek", zegt supervisor Jon Ola Sand. "Daarom bieden we nu ook deze oplossing."

De EBU hoopt nog steeds dat Samojlova toch naar het festival in Kiev kan komen. "De onderhandelingen met Oekraïne gaan door. Dat heeft natuurlijk nog steeds onze voorkeur." Als Samojlova de halve finales doorkomt en Oekraïne vasthoudt aan het inreisverbod, mag ze ook bij de finale meedoen via de satellietverbinding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl