Agenten staan bij de auto die met hoge snelheid door de winkelstraat reed Reuters

In het centrum van Antwerpen is vanochtend een automobilist aangehouden die met hoge snelheid door de winkelstraat de Meir had gereden. Voetgangers moesten opzijspringen om de auto te ontwijken. 

Toen militairen de auto wilden controleren, ging de automobilist er opnieuw met hoge snelheid vandoor. De man werd later verderop, aan de Sint-Michielskaai, aangehouden. Een VRT-verslaggever zei dat hij zijn auto daar had geparkeerd en dat hij slapend werd gevonden. Volgens de VRT kennen de politiediensten hem vanwege verboden wapenbezit.

Politie over het incident op de Meir in Antwerpen

Wapens in auto

De automobilist is de 39-jarige Fransman Mohamed R., van Tunesische afkomst. De politie deelde mee dat in de kofferbak van de auto onder andere steekwapens, een riotgun, en een bus met onbekende inhoud zijn gevonden. 

"Gelet op al deze elementen en de feiten die zich gisteren hebben voorgedaan te Londen wordt het dossier verder behandeld door het federaal parket", staat in een verklaring van datzelfde parket. 

Beelden van de auto van de verdachte

President Hollande zei na de bekendmaking dat de verdachte een Fransman is, dat het er alle schijn van heeft dat een drama in Antwerpen is voorkomen. De man was kennelijk van plan mensen te doden of op zijn minst een dramatisch incident te veroorzaken, verklaarde Hollande.

Uit Antwerpen komt ook een bericht van een anonieme bron dat de Fransen denken dat de man dronken was en aan een politiecontrole wilde ontkomen. Hij zou niet van plan zijn geweest om op mensen in te rijden.  

De politie in Antwerpen en het Belgische leger hebben extra personeel ingezet om plekken waar veel mensen komen in de gaten te houden. 

Er is niemand gewond geraakt. De federale politie heeft het onderzoek overgenomen. Burgemeester Bart de Wever wilde op de persconferentie over het incident verder geen commentaar geven. Hij zei dat wel dat hij ongerustheid wil voorkomen.

STER reclame