Ruim 750 inwoners Sliedrecht laten bloed testen

Aangepast
De bloedtest Sliedrecht24

Ruim 750 mensen uit Sliedrecht laten op kosten van de gemeente hun bloed onderzoeken op PFOA. Aan die gevaarlijke stof zouden (oud-)inwoners van een aantal wijken rondom de voormalige fabriek van chemiebedrijf DuPont zijn blootgesteld. 

De gemeente heeft ervoor gekozen de test te betalen om eventuele onrust onder de bewoners weg te nemen, schrijft RTV Rijnmond

Van de 802 aanvragen die de gemeente binnenkreeg, zijn er 38 afgewezen. Die aanvragers voldeden niet aan de criteria van de gemeente. "Een aantal mensen die buiten het risicogebied wonen hebben zich toch aangemeld. Of mensen die een aanvraag deden voor een kind van onder de 9. Die passen niet in de criteria die we gesteld hebben, dus worden ze afgewezen", aldus een woordvoerder van de gemeente.   

Gevaarlijke stoffen

De giftige stof PFOA (ook wel C8 genoemd) werd jarenlang uitgestoten door het chemiebedrijf DuPont in Dordrecht. Om te kijken hoe hoog de waarden bij omwonenden zijn, startte het RIVM eind vorig jaar al met bloedproeven. Toen werden 600 buurtbewoners getest. Daar komen er nu dus nog ruim 750 bij. 

De testen moeten tot uiterlijk 15 april worden uitgevoerd in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Dit is een artikel van

STER Reclame