In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Beruchte maffiabaas met verleden in Nederland opgepakt

De beruchte Italiaanse maffiabaas Santo Vottari is opgepakt. Hij is gevonden in een bunkerkelder in het Italiaanse Calabrië, bijna tien jaar na een aantal moorden waar hij verantwoordelijk voor wordt gehouden. Vottari is de baas van de 'Ndrangheta, een criminele organisatie die ook in Nederland actief was.

Volgens de Europese politieorganisatie Europol wordt de 44-jarige Vottari beschuldigd van meerdere moorden. Hij zou de vrouw van een rivaal vermoord hebben en betrokken zijn geweest bij de beruchte moord op zes Italianen in 2006. De zes vermoorde mannen waren lid van een rivaliserende bende en werden vlak voor een pizzeria in het Duitse Duisburg neergeschoten.

De Italiaan was al sinds 2007 op de vlucht. Hij kreeg tijdens zijn onderduiken al een gevangenisstraf van dertig jaar opgelegd voor moord, mishandeling en betrokkenheid bij een criminele organisatie.

Actief in Nederland

De 'Ndrangheta staat bekend als de machtigste maffiaorganisatie van Italië en is ook ver daarbuiten actief. Anderhalf jaar geleden werd bekend dat leden van de 'Ndrangheta al jarenlang actief waren op de bloemenveiling in Aalsmeer. NH Nieuws meldt dat de organisatie daar drugs in bloemen verstopte en meerdere bloemenhandelaren oplichtte. 'Ndrangheta wordt gezien als de grootste Europese importeur van cocaïne.

In 2009 bleek al dat er leden van de 'Ndrangheta in Nederland actief waren. Begin van dat jaar werd een leider van de organisatie in Diemen opgepakt voor betrokkenheid bij de moorden in Duisburg.

Een tweede voortvluchtige maffioso, die zich in Hoofddorp schuilhield, werd later dat jaar in Aalsmeer gearresteerd.

Advertentie via Ster.nl