NOS NieuwsAangepast

Ooggetuigen: de auto zigzagde over de brug, het was vreselijk

"We draaiden ons om en zagen een auto die een vrouw aanreed. Ik denk dat het een vrouw was, maar dat weet ik niet honderd procent zeker. Ze lag onder het wiel."

Twee ooggetuigen kwamen net over de Westminster Bridge toen bij het Britse parlement een aanslag werd gepleegd.

"We hoorden schoten. Ik hoorde mensen schreeuwen en hoorde weer schoten. We kropen verder over de brug en er lagen tien, twaalf lichamen op verschillende plekken. Het was vreselijk, echt vreselijk."

Ooggetuigen over de aanslag in Londen

Een andere ooggetuige zag zes of zeven mensen op de grond liggen. "Iedereen liep eerst gewoon op de stoep. De auto reed gewoon door na de eerste klap. Ook na de tweede en derde keer liep iedereen nog gewoon door, niemand had door wat er gebeurde."

De auto zigzagde de hele brug over, vervolgt de man zijn verhaal. "Aan het einde van de brug stond een bus. De auto reed tussen de stoep en de bus door. Er stonden meer dan honderd mensen op de stoep."

Via sociale media kregen we door dat er iets heel goed mis was.

Melle Garschagen, NRC-correspondent

“We hoorden een hele harde schreeuw, en daarna hoorden we helikopters overvliegen”, zegt NRC-correspondent Melle Garschagen live in de radio-uitzending van Nieuws en Co.

Garschagen zat op het moment van de aanslag in het Britse Parlement. “Het is een groot gebouw, dus je hoort en ziet niet direct wat er zich buiten afspeelt. Daarom pakten we allemaal onze telefoon om te kijken wat er aan de hand was. Via sociale media kregen we door dat er iets heel goed mis is.”

Een aantal Britse parlementsleden zit nog steeds in het parlementsgebouw, maar een grote groep is geëvacueerd. “Bijna iedereen is onder begeleiding van een antiterreureenheid naar de centrale binnenplaats gebracht. We staan hier met iedereen die in het gebouw was, van schoonmaakpersoneel tot ministers.”

Op de binnenplaats staat een grote groep schoolkinderen. “Britse politicus David Davis staat hier lachend, met zijn ‘Brexitpapieren’ onder zijn arm, de scholieren op hun gemak te stellen”, vertelt Garschagen.

Volgens Garschagen controleert een antiterreureenheid op dit moment alle kamers van het parlementsgebouw of er nog iets is wat er niet hoort. “Als ik vanaf de binnenplaats naar het plein kijk waar normaal duizenden toeristen staan, zie ik alleen maar ambulances en politielint. Het is helemaal leeg, op alle politiemensen na.”

Op de binnenplaats is het rustig, vertelt Garschagen. “Er is geen paniek hier, we zijn wel gespannen." Alle parlementsmedewerkers worden zo naar Westminster Abbey gebracht. "Daar moet iedereen zich bij de politie melden en gegevens afgeven."

Ik heb gezegd dat ze het metrostation moesten sluiten, dat deden ze toen.

Mary Creagh, parlementsmedewerker

Mary Creagh, medewerker van het parlement was binnen toen ze schoten hoorde. "We wilden naar buiten, maar de deuren waren op slot. Waarschijnlijk omdat de bewakers ons binnen wilden houden. Maar wij wisten niet wat er was gebeurd, iemand schreeuwde dat er schoten waren gelost. Toen hebben we de deuren geopend."

Toen Creagh buiten kwam, rende ze naar het metrostation. "Daar heb ik in de controlekamer tegen de medewerkers geroepen dat ze het metrostation moesten sluiten. Dat hebben ze toen direct gedaan".

Pas later begreep ik dat het niet gewoon een auto-ongeluk was.

Matt Haikin, inwoner van Londen

De 44-jarige Matt Haikin uit Londen zag de auto die op het parlement was ingereden. “Toen ik er voorbij kwam zag ik naast de auto een lichaam liggen, met een hoop bloed en veel mensen eromheen.” Daarna hoorde Haikin meerdere schoten. “Toen begreep ik dat het niet gewoon een auto-ongeluk was, maar dat er iets heel anders aan de hand was”.

Binnen de hekken zag hij meerdere mensen op de grond liggen. "Maar het is niet duidelijk of zij daar moesten liggen of dat ze gewond waren."

De Big Ben sloeg drie uur, toen volgde er een stilte.

Evan Davis, ooggetuige

"Toen ik uit de metro kwam, hoorde ik drie schoten. Het klonk als een vuurwapen, maar dat besef je op dat moment niet direct." Evan Davis, presentator van BBC Newsnight was op weg naar Westminster voor een afspraak. Mensen in zijn omgeving begonnen te rennen.

"Ik zag een auto, die tegen de muur van het parlement op was gereden. Een burger lag gewond naast die auto, een fietser probeerde hem te helpen. Toen arriveerden heel veel politieauto's", vertelt Davis verder.

"De Big Ben sloeg 3 uur, daarna volgde een vreemde stilte. Mensen keken om zich heen, sommigen filmden. Het geluid van sirenes klonk op de achtergrond."

En Davis werd daarna door de politie gevraagd het gebied te verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl