NOS NieuwsAangepast

Vier doden en 20 gewonden bij aanslag in politiek hart Londen

 • Reiuters
  Een gewonde wordt verzorgd op Westminster bridge
 • Getty Images
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Twitter
  Schoten bij Brits parlement

Bij een aanslag in Londen zijn vier mensen omgekomen en zeker twintig gewonden gevallen. De Britse politie spreekt van een terroristische aanslag. Onder de doden zijn een politieagent en de vermoedelijke dader.

Een man reed met een auto in op mensen op Westminster Bridge. Hij reed zijn auto daarna tegen het hek van het parlement, stapte uit en stak een politieagent neer, waarna hij zelf werd neergeschoten. Beiden zijn inmiddels overleden. De aanvaller probeerde het parlement binnen te dringen, maar dat is niet gelukt.

Twaalf van de twintig gewonden zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Acht gewonden konden ter plekke worden behandeld door ambulancepersoneel. Onder de gewonden zijn drie agenten, die over de brug liepen.

De politie gaat ervan uit dat er één aanvaller is, maar ook berichten over een tweede dader worden nog onderzocht.

Franse scholieren

De politie riep de honderden mensen in het parlement op zich schuil te houden. Later werden ze door zwaarbewapende agenten naar een binnenplaats geleid. Onder de aanwezigen waren schoolklassen op excursie, zegt NRC-correspondent Melle Garschagen, die erbij was. Onder de gewonden zijn drie Franse scholieren.

Premier May werd meteen per auto naar een veilige plaats gebracht. Ze is inmiddels weer op Downing Street 10.

Westminster Abbey

De circa 500 mensen in het parlement zijn naar Westminster Abbey gebracht. Waarschijnlijk moeten ze daar aan de politie verklaringen afleggen over wat ze hebben gezien.

Het metroverkeer werd stilgelegd. Politie was massaal aanwezig, ook met helikopters.

NOS
Reconstructie van aanslag Londen

Nederland

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in Nederland houdt de situatie in de gaten en ziet op dit moment geen aanleiding voor extra maatregelen.

Premier Rutte spreekt in een reactie van afschuwelijke beelden uit Londen. "De Britten kunnen op onze steun rekenen. We volgen de situatie nauwgezet en staan in contact met de Britse autoriteiten", zegt Rutte.

Volgens minister Koenders zijn er geen signalen dat onder de slachtoffers Nederlanders zijn.

De aanslag in Londen is precies een jaar na de aanslagen in Brussel. Of de aanvaller moedwillig die datum heeft gekozen, is nog onbekend, maar terreurorganisaties hebben vaker op dat soort 'verjaardagen' aanslagen gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl