Het Songfestival werd vorig jaar gewonnen door Oekraïne. Zangeres Jamala won met 1944, een nummer dat in Rusland wordt gezien als een aanval op het Kremlin
NOS NieuwsAangepast

Rusland mag van Oekraïne niet meedoen aan Songfestival

De Russische inzending voor het Eurovisie Songfestival, Julia Samojlova, is niet welkom bij het evenement. Oekraïne, het land dat vorig jaar de wedstrijd won en dus dit jaar het Songfestival mag organiseren, wil niet dat de zangeres het land betreedt. Ze heeft een inreisverbod van drie jaar gekregen.

Samojlova trad in 2015 op de geannexeerde Krim op. De geheime dienst onderzocht of de zangeres vanuit Rusland naar de Krim is gereisd. Dat bleek zo te zijn, en dat is volgens het land een overtreding.

EBU, de organisatie van het Songfestival, is teleurgesteld, is te lezen in een verklaring. "We moeten de lokale regels van het land respecteren, maar we zijn wel diep teleurgesteld. Deze beslissing gaat in tegen alles waar het Songfestival voor staat."

De organisatie gaat in gesprek met het land om te kijken of ze ervoor kunnen zorgen dat de zangeres toch mee mag doen.

Niet de eerste keer

Vorig jaar was er ook al gedoe tussen Oekraïne en Rusland. Toen ging het ook over de Krim. De Oekraïense Jamala won het Songfestival met het lied 1944. Dat liedje verwees naar de deportatie van haar volk, de Tataren, door de Sovjets in 1944. Het Russische publiek, dat kon stemmen via de telefoon, gaf het nummer toen 10 punten (bijna het maximale). Maar de Russische jury gaf het nummer 0 punten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl