Een Boeing van de Canadese prijsvechter Sunwing Airlines
NOS NieuwsAangepast

Stomdronken piloot moet mogelijk de cel in

Een gezagvoerder van een Canadese luchtvaartmaatschappij moet mogelijk de gevangenis in omdat hij dronken een vliegtuig wilde besturen.

De man (37) stapte op Oudejaarsavond de cockpit in om het toestel van Calgary naar Cancún in Mexico te vliegen, maar zijn co-piloot had al snel door dat hij niet nuchter was. Hij had moeite om zijn jas op te hangen, zat onderuitgezakt in zijn stoel en droeg zijn insigne ondersteboven.

Volgens verklaringen in de rechtszaal stelde de co-piloot voor dat het beter was dat hij het vliegtuig zou verlaten. Het leek erop dat gezagvoerder even buiten bewustzijn was, "met zijn gezicht leunend tegen het raam".

Wodka

Ook was de gezagvoerder, die de Slowaakse nationaliteit heeft, te laat voor het inchecken. Zelf verklaarde hij dat hij de weg kwijt was bij de beveiliging. Na metingen bleek dat hij meer dan drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. Later werd een lege fles wodka gevonden in zijn hotelkamer.

Het vliegtuig van de Canadese prijsvechter Sunwing vertrok uiteindelijk met een andere gezagvoerder.

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van één jaar en een vliegverbod. "Hij heeft de levens van 105 mensen op het spel gezet. Hopelijk krijgt hij nooit meer toestemming om te vliegen", zei de openbare aanklager.

De Slowaakse piloot heeft schuld bekend en schaamt zich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl