Colin Dexter in 1998
NOS Nieuws

Inspector Morse-auteur Colin Dexter overleden

De Britse thrillerschrijver Colin Dexter is op 86-jarige leeftijd overleden. Hij was de auteur van de Inspector Morse-boeken, waarop later een televisieserie werd gebaseerd.

Volgens zijn uitgever is Dexter vanochtend vredig ingeslapen in zijn woning in Oxford.

Dexter schreef tussen 1975 en 1999 dertien boeken over de norse, maar intelligente inspecteur Morse, die samen met zijn assistent sergeant Lewis moorden oplost in en rond de universiteitsstad Oxford. In het laatste boek, The Remorseful Day, overlijdt Morse in het ziekenhuis aan diabetes.

De zender ITV gebruikte het personage van inspecteur Morse in 33 afleveringen, die tussen 1987 en 2000 werden gemaakt, ook in Oxford. De rol van de inspecteur werd gespeeld door acteur John Thaw, rondrijdend in een klassieke, donkerrode Jaguar uit de jaren 60.

In Nederland werd de serie uitgezonden door de KRO, in België op Canvas.

Andere series die ook gebaseerd zijn op personages van Dexter zijn Lewis (hij was de assistent van inspecteur Morse) en Endeavour. De schrijver was betrokken bij de scripts van alle drie de series. In sommige afleveringen kwam hij voorbij als passant.

Colin Dexter werd geboren in Stamford, Lincolnshire. Hij studeerde klassieke talen in Cambridge en gaf na zijn studie les in Grieks en Latijn. Na zijn verhuizing naar Oxford hield hij zich fulltime bezig met het schrijven van de boeken over inspecteur Morse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl