Patrick Kluivert ANP

Oud-voetballer Patrick Kluivert onderneemt juridische stappen tegen een van de inbrekers bij het Van Gogh Museum in 2002. Octave Durham, alias Okkie, zegt vanavond in een documentaire van Brandpunt dat hij na de schilderijenroof ondergedoken heeft gezeten bij Kluivert in Barcelona.

Hoe werden de Van Gogh's in 2002 gestolen?

Kluivert zegt in De Telegraaf dat de bewering onzin is. Zijn advocaat, Gerard Spong, voegt daaraan tegen de NOS toe dat Kluivert de man misschien weleens in het voorbijgaan heeft ontmoet, maar hem nooit onderdak heeft verleend.

Smaad of laster

Spong wil nog niet op de zaken vooruitlopen, maar denkt aan een aanklacht wegens smaad of laster. Hij zal geen pogingen doen om de uitzending van de documentaire te voorkomen. Hij vindt dat niet zinvol omdat rechters in Nederland niet snel een televisie-uitzending verbieden.

De documentairemaker zegt in De Telegraaf dat een familielid van Patrick Kluivert heeft bevestigd dat Durham bij de oud-voetballer heeft overnacht. Van die bevestiging zou ook een geluidsopname zijn.

De twee schilderijen die in 2002 werden gestolen uit het Van Gogh Museum zijn sinds vanochtend terug in het museum. Ze werden eind vorig jaar teruggevonden in Italië.

STER reclame