Petteri Taalas
NOS NieuwsAangepast

VN-klimaatexpert: we bevinden ons nu op onbekend terrein

2016 was het warmste jaar ooit en deze trend zet zich nu in 2017 door, schrijft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in het jaarlijkse klimaatrapport. Eerder kwam dit ook naar voren in berekeningen van NASA.

Het WMO-rapport is gebaseerd op meerdere internationale data. Volgens WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas blijkt daaruit dat de temperatuurstijging in 2016 neerkomt op zo'n 1,1 graad Celcius boven het niveau van voor de industriële revolutie en 0,06 graden boven het vorige record in 2015.

De secretaris-generaal zegt dat er steeds meer kooldioxide in de atmosfeer komt en dat de klimaatverandering niet meer los is te zien van menselijk handelen.

"We zien wereldwijd opmerkelijke veranderingen die onze kennis van het klimaat te boven gaan. We bevinden ons nu op onbekend terrein."

Petteri Taalas (secretaris-generaal WMO)

De temperatuurstijging gaat samen met andere veranderingen in het klimaatsysteem, vervolgt Taalas. "De gemiddelde zeetemperatuur bereikte in 2016 ook een recordhoogte, de zeespiegel blijft stijgen en de ijsmassa op de Noordpool was voor het grootste deel van het jaar ver beneden het gemiddelde.''

In het rapport wordt ook een aantal andere opmerkelijke extreme gebeurtenissen van 2016 genoemd. Zo zorgde de ernstige droogte voor voedseltekorten in zuidelijk en oostelijk Afrika, maar ook in Midden-Amerika. Orkaan Matthew veroorzaakte groot leed in Haïti en was ook de oorzaak van aanzienlijke economische verliezen in de Verenigde Staten. Zware regens en overstromingen teisterden oostelijk en zuidelijk Azië.

Het extreme weerbeeld zet zich in 2017 door, zegt het WMO. Volgens Taalas heeft het gebied rond de Noordpool de afgelopen maanden al drie keer te maken gehad met een soort hittegolf. Ook was in de winterperiode de zee rond de Noordpool heel warm voor de tijd van het jaar.

"We zien wereldwijd opmerkelijke veranderingen die onze kennis van het klimaat te boven gaan. We bevinden ons nu op onbekend terrein", zegt Taalas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl