'Seksistische' Italiaanse show van tv gehaald

De fascinatie voor Oost-Europese vrouwen RAI

In Italië is een talkshow van de buis gehaald na seksistische uitlatingen over vrouwen. In Parliamone... Sabato (Laten we er zaterdag over praten) werd opgesomd waarom Oost-Europese vrouwen betere partners zijn dan Italiaanse. Daar was veel kritiek op.

Na een interview met een man die een Russische vrouw had gevonden en een video met Italiaanse bekendheden die voor een buitenlandse vrouw hebben gekozen, kwam de bekende presentatrice Paolo Peregro met een lijst 'voordelen' van Oost-Europese vrouwen. 

"Ze zijn allemaal moeder maar hebben na de bevalling weer een prachtig lichaam", zei ze in het programma van staatsomroep RAI. "Daarnaast kleden ze zich altijd sexy, hebben ze van jongs af aan geleerd om de perfecte huisvrouw te zijn, zeuren ze niet, mokken ze niet en vergeven ze vreemdgaan."

Onder meer op sociale media was er veel kritiek op het programma. Ook parlementsvoorzitter Laura Boldrini was not amused. In een tweet schreef ze dat vrouwen op televisie nooit meer mogen worden behandeld als huisdieren: 

RAI-directeur Monica Maggioni bood vandaag haar excuses aan voor wat er in het programma was gebeurd. Ze noemde het "onacceptabel en een grote fout" van de publieke zender. "Ik voel me persoonlijk betrokken als vrouw en verontschuldig me."

Ook RAI-bestuurslid Rita Borioni stak haar mening over de uitzending niet onder stoelen of banken. Ze vond de show een combinatie van seksisme en oppervlakkigheid, met racistische trekjes en stereotypes. Ze schaamde zich en was boos en geschokt na het zien van het programma, zei ze. "Beschamend, ik heb er geen andere woorden voor."

RAI besliste vandaag om het programma van televisie te halen.