Utrecht op zoek naar nieuwe tippellocatie

De huidige tippelzone aan de Europalaan in Utrecht RTV Utrecht

De Utrechtse tippelzone aan de Europalaan verdwijnt over drie jaar om plaats te maken voor woningbouw. Dat heeft wethouder Victor Everhardt vanavond bekendgemaakt. De gemeente gaat op zoek naar een nieuwe locatie die uiterlijk 1 januari 2020 in bedrijf moet zijn.

De wethouder heeft opdracht gegeven om op zoek te gaan naar minimaal drie en maximaal vijf mogelijke locaties. Kort na de zomer zal hij die locaties presenteren aan de gemeenteraad. Hij stelt een aantal voorwaarden aan de nieuwe tippellocatie. De plek moet goed bereikbaar zijn en veilig. Ook vindt hij het belangrijk dat er voldoende draagvlak in de wijk is.

Gezondheid

De gemeente benadrukt dat de tippelzone - de enige overgebleven plek voor straatprostituees in Nederland - behouden blijft.  De afgelopen decennia zou onder meer zijn gebleken dat de Baan (zoals de bijnaam luidt) voldoet aan veiligheids- en gezondheidseisen.

Welzijnsstichting De Tussenvoorziening zegt dat de ruim zestig prostituees die nu aan de Europalaan werken, blij zijn met het besluit. Lang was onzeker of er wel straatprostitutie mogelijk bleef in Utrecht. Aan die situatie is nu een einde gekomen. 

Op de plek waar nu de tippelzone is wil de gemeente zes- tot tienduizend woningen bouwen.