De Japanse streetfoodketen Bone Daddies in Londen
NOS NieuwsAangepast

Londense horeca moet straks de scherven van de brexit oprapen

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Over negen dagen geeft Theresa May het startschot voor de brexit-onderhandelingen, liet de Britse regering vanmorgen weten. Vanaf dan hebben de Britten twee jaar de tijd om de uittreding uit de EU te regelen.

Veel sectoren in Groot-Brittannië zullen het onderhandelingsproces tot in detail volgen. De consequenties zijn immers enorm. Is het voor EU-burgers nog eenvoudig om straks naar Groot-Brittannië te komen? Om er te komen wonen en werken? Komt er een handelsrelatie die het min of meer net zo gemakkelijk maakt om te onderhandelen als nu het geval is?

Neem de Britse horeca. Zeker in Londen leunen pubs, restaurants en koffieketens massaal op EU-werknemers. Pret a Manger, die in bijna elke high street te vinden is, liet onlangs weten 110 verschillende nationaliteiten in dienst te hebben. 65 procent van het personeel komt uit de EU.

Vacatures vullen

"Slechts een op de vijftig sollicitanten is Brits", zei Prets HR-manager Andrea Wareham tegen een parlementaire onderzoekscommissie die de gevolgen van de brexit bestudeert. "Als ik op alleen Brits personeel moet bouwen, kan ik nooit alle vacatures vullen."

Ross Shonhan in zijn zaak Bone Daddies

Hetzelfde geldt voor de Japanse streetfoodketen Bone Daddies in de Londense wijk Soho. Ze serveren gefrituurde kip, noodlesoepen en sushi. "Ik heb jaren door Japan gereisd en heb daar al mijn inspiratie opgedaan", vertelt de Australische eigenaar Ross Shonhan.

Zijn concept bleek een succes: inmiddels heeft hij zeven restaurants en 220 werknemers. "Tachtig tot negentig procent is buitenlands en het merendeel komt uit de EU."

Shonhan merkt nu al dat het aantal sollicitanten uit de EU dat bij hem aanklopt voor een baan aan het teruglopen is. "Je weet toch niet hoe er in Polen of Spanje over Groot-Brittannië gedacht wordt nu. Wat de media daar schrijven", zegt Shonhan. "Terwijl er op dit moment nog niks veranderd is." Uit de meest recente immigratiecijfers blijkt inderdaad dat het aantal immigranten uit andere EU-landen sinds het referendum licht gedaald is.

Als je 's ochtends aankomt met het vliegtuig, kun je 's middags al een baan hebben.

Ross Shonhan, eigenaar streetfoodketen Bone Daddies

Britten melden zich nauwelijks voor werk, zegt hij. "Die zijn niet geïnteresseerd in werken in de horeca lijkt het. Het heeft geen goed imago en ze vinden de salarissen te laag, denk ik. Terwijl dit juist een sector is waar je binnen no time carrière kunt maken. En als je als immigrant naar Londen komt, is dit de sector waar je het makkelijkst aan werk komt. Als je 's ochtends aankomt met het vliegtuig, kun je 's middags al een baan hebben", vertelt Shonhan.

Een ander gevolg van de brexit is de flinke daling van het Britse pond. Bone Daddies importeert verschillende producten uit Europa en Japan. "De sake en miso zijn bijna 25 procent duurder geworden. Tot nu toe heb ik het niet doorberekend aan mijn klanten, maar dat moment komt steeds dichterbij", zegt Shonhan.

"Iedereen in de Londense horeca maakt zich zorgen. We gaan een enorm onzekere periode tegemoet, waarvan niemand precies weet hoe het afloopt. Het zou kunnen dat veel restaurants kopje onder gaan."

De keuken van de Japanse streetfoodketen Bone Daddies

In zijn keuken werkt de Griekse kok George. Hij kwam tien maanden geleden naar Groot-Brittannië, omdat hij in Griekenland geen werk kon vinden. "Ik heb nooit Japans gekookt, maar inmiddels vind ik het geweldig." Zorgen maakt hij zich op dit moment nog niet, zegt hij. "Nee, er is nog niks veranderd. Maar ja, wat komt er hierna?"

Shonhan is nog altijd boos over de in zijn ogen vele leugens die er tijdens de referendumcampagne zijn verteld. "Van beide kanten. Het was één groot theater, gebaseerd op onwetendheid. En wij kunnen straks de scherven oprapen."

Ross Shonhan heeft inmiddels zeven restaurants en 220 werknemers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl