Emma Post
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Doodzieke Emma mag ingezameld geld niet aan behandeling besteden

De ongeneeslijk zieke Emma Post (30) uit Utrecht mag geen geld van een voor haar opgerichte stichting gebruiken voor een medische behandeling. De rechtbank in Den Haag heeft dat besloten. Het geld is niet van Post, maar van de stichting die er haar begrafenis mee wil financieren, oordeelt de rechtbank.

Emma heeft leverkanker; ze kan geen uitvaartverzekering afsluiten. Als mensen zelf hun begrafenis niet kunnen betalen, regelt de gemeente een sobere plechtigheid. Maar Emma wil graag een mooie uitvaart. Daarvoor is een stichting opgericht die via crowdfunding geld inzamelde. Dat lukte: in totaal is 55.564,69 euro opgehaald.

Dat geld wil Emma nu graag gebruiken voor een medische behandeling die ze ondergaat in België. Toen de stichting Last Post weigerde daar aan bij te dragen, spande ze een kort geding aan. Het zou volgens de advocaat van de stichting misleiding betekenen van de mensen die al geld voor een uitvaart hadden gedoneerd. Op Facebook meldt de stichting naast Emma ook andere terminaal zieke jongeren te willen bijstaan in "het verzorgen van een waardige uitvaart".

Formeel
Volgens de advocaat van Emma was de actie al begonnen voor alles formeel bij de notaris was geregeld en zijn de statuten van de stichting daarna zonder haar medeweten aangepast.

De rechtbank gaat niet in die redenering mee. In het vonnis noemt de rechtbank het "betreurenswaardig" dat de vrouw voor kosten komt te staan die de zorgverzekering niet dekt. Maar dat betekent niet dat de stichting de kosten voor zijn rekening moet nemen. Letterlijk staat in het vonnis: "Van schenkingen rechtstreeks aan (eiseres), waarbij deze gelden vervolgens vrijelijk door haar zouden kunnen worden besteed, is naar voorshands oordeel geen sprake geweest."

Omdat Emma door de rechter in het ongelijk is gesteld wordt ze volgens RTV Utrecht veroordeeld tot het betalen van 2740 euro aan kosten die de stichting door het kort geding heeft gemaakt.

Advertentie via Ster.nl