Meer meldingen discriminatie door spanningen in Turkse gemeenschap
De mislukte coup in Turkije heeft in Nederland geleid tot meer meldingen van discriminatie om politieke gezindheid. In totaal waren er landelijk 151 meldingen, een forse stijging ten opzichte van 2015, toen er maar veertien meldingen waren. Veel meldingen kwamen van Turkse Nederlanders.
De cijfers zijn afkomstig van de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie (LVD), die morgen op Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie een rapport publiceert.
Voorzitter Frederique Janss wijst erop dat de mislukte coup van juli 2016 ook in Nederland heeft geleid tot tegenstellingen. Vooral uit Rotterdam kwamen relatief veel meldingen. "Die werden bijvoorbeeld gedaan door mensen die de Gülen-beweging aanhangen of van wie wordt gedacht dat ze die beweging aanhangen. Er waren bijvoorbeeld winkeliers die werden geboycot of ze meldden bekladdingen op hun deur of zelfs bedreigingen."
Zwarte Piet
De LVD kreeg ook een aantal meldingen over racistische uitlatingen jegens Sylvana Simons, vooral in de tijd dat de Zwarte Piet-discussie hoog opliep. Janss zegt dat ook autochtone Nederlanders meldingen deden over Simons, vooral omdat zij vinden dat Zwarte Piet niet mag veranderen.
In totaal kwamen er bij de twintig regionale anti-discriminatiebureaus 4596 meldingen binnen, vier op de tien meldingen ging over ras. De meeste meldingen betreffen nog altijd discriminatie op de arbeidsmarkt. Het gaat dan om incidenten op de werkvloer, maar ook om discriminatie en racisme in het sollicitatieproces.
"Er waren mensen met een Arabische achternaam die meenden dat ze waren afgewezen om hun naam. Ze gingen toen solliciteren met een Nederlandse naam en dan worden ze wel uitgenodigd voor een gesprek, terwijl hun cv precies hetzelfde is."
Veganist 'te extreem'
Andere opvallende meldingen kwamen onder anderen van een veganist, die vergeefs solliciteert op een baan als ouderenbegeleider. De organisatie wijst hem af omdat hij liever niet met ouderen uit eten gaat of naar de dierentuin gaat. Zijn ideeën over voeding zouden "te extreem" zijn en niet begrepen worden door ouderen. Na bemiddeling van het anti-discriminatiebureau kan de man alsnog aan de slag.
Folderen met één hand
Een andere melder heeft vanaf zijn geboorte één hand en solliciteerde als folderaar. Bij zijn sollicitatie krijgt hij te horen dat hij niet eens een hand kan geven, laat staan folders verspreiden. Als de sollicitant zegt dat hij al jaren een krantenwijk heeft, antwoordt de recruiter dat tien vingers vereist zijn. Na bemiddeling volgen excuses van het bedrijf en een aanbod voor een stage. Die wijst hij af omdat hij inmiddels al een andere baan heeft gevonden.
Het aantal van 4596 meldingen is volgens de LVD overigens maar een klein deel van het aantal werkelijke incidenten. Meestal wordt geen melding gemaakt door slachtoffers, zegt de LVD.