Julia, het nieuwe karakter in Sesamstraat Youtube/Sesamstraat

Ze heeft oranje haar, een gele huid, een roze jurkje en... ze is autistisch. Julia is de nieuwste toevoeging aan de familie van het kindertelevisieprogramma Sesamstraat. 

Julia bestaat al meer dan een jaar in de boeken van het project Sesame Street and Autism: See Amazing in All Children. Het karakter werd bedacht om kinderen de kenmerken van autisme beter te laten begrijpen. "In de VS wordt bij 1 op de 68 kinderen autisme vastgesteld", zegt Jeannette Betancourt van het project. "We willen ervoor zorgen dat deze kinderen beter worden begrepen en het stigma rondom autisme kleiner wordt." De stem van Julia wordt ingesproken door Stacey Gordon, zij heeft een zoon met autisme. 

Maar hoe merken de kinderen dan dat Julia autisme heeft? "Ze doet dingen net iets anders, op een Julia-manier." Maar het is niet de bedoeling dat Julia een typetje nadoet. "Alle kinderen zijn uniek, ook kinderen met autisme", legt Betancourt uit.

In een video waarin Julia wordt voorgesteld, spelen de karakters Abby, Elmo en Pino tikkertje. Julia speelt een ander soort tikkertje, ze springt enthousiast op en neer en iedereen besluit mee te doen. Maar als ze een sirene hoort, stopt ze en bedekt ze haar oren. Ze kijkt bang. "Ze moet even een pauze", legt Abby in de aflevering uit. Julia krijgt een pauze, en daarna spelen ze weer met zijn allen verder. 

Julia wordt in de VS op 10 april geïntroduceerd. Het is niet duidelijk wanneer de eerste aflevering met Julia in Nederland te zien is. 

STER reclame