Hollandse Hoogte

Vogelaars hebben in De Biesbosch de zeldzame zwartkoprietzanger gespot. De vogel werd ontdekt in een rietkraag langs een wandelpad. Het beestje zit laag in het riet en is daarom nog niet gezien, alleen gehoord, maar volgens boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer is het onmiskenbaar een zwartkoprietzanger.

Het is pas de tweede keer dat de vogel in Nederland opduikt. Vorig jaar werd hij waargenomen in de Ooijpolder bij Nijmegen.

De zwartkoprietzanger is een zangvogeltje van zo'n 13 cm lang. Hij leeft normaal gesproken in landen als Oostenrijk en Hongarije en overwintert rond de Middellandse Zee. Zijn geluid houdt het midden tussen dat van de rietzanger, de karekiet en de nachtegaal.

Mysterieus

"Hij gedraagt zich mysterieus", zegt de boswachter. "We hebben hem gehoord op een afstand van een meter of zestig van een wandelpad, maar we hebben alleen nog maar een schim gezien."

Gistermiddag werd het vogeltje voor het eerst gehoord. Vandaag zijn zo'n honderd vogelaars naar Nationaal Park De Biesbosch gekomen om het beestje te horen en liefst ook te zien.

"Het is een korteafstandstrekker en daarom is het zo bijzonder dat hij helemaal hierheen is gekomen", zegt Van der Es. "Hij heeft ook maar hele korte vleugels. Ik hoop dat hij nog even blijft en dat hij zich laat zien."

STER reclame