Roger Pingeon in 1968 Getty Images
NOS Wielrennen Aangepast

Oud-Tourwinnaar Pingeon (76) overleden

De Franse oud-Tourwinnaar Roger Pingeon is op 76-jarige leeftijd overleden. Pingeon schreef de Ronde van Frankrijk van 1967 op zijn naam. Twee jaar later won hij ook de Vuelta.

Pingeon bracht de gele trui naar Parijs in de editie waarin de Brit Tom Simpson op de Mont Ventoux overleed. In 1969 eindigde de Fransman in de Tour als tweede achter Eddy Merckx, die als debutant de Ronde won.

Roger Pingeon, Eddy Merckx en Raymond Poulidor in 2009 EPA

Pingeon is al de derde oud-winnaar van de Tour die deze winter overlijdt. Eind vorig jaar stierf Ferdi Kübler, winnaar in 1950, op 89-jarige leeftijd. Vorige maand overleed de winnaar van de Tour van 1956, Roger Walkowiak.

De 88-jarige Federico Bahamontes, winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1959, is nu de oudste nog levende Tourwinnaar voor Jan Janssen (76).  

Jan Janssen vocht in de jaren zestig menig duel uit met de Fransman. "Pingeon was goed, maar nooit spectaculair", herinnert Janssen zich. "Voor de pers was hij een dood vogeltje en ik kan ook niet zeggen dat ik mooie avonden met hem heb beleefd. Introvert, maar af en toe kon hij bijzonder indrukwekkende streken uithalen."

Zoals op die tragische 13de juli 1967, de dag waarop Tom Simpson het leven liet op de flanken van de Mont Ventoux. "Die dag zat Pingeon in de kopgroep, net als ik. Hij was heel sterk en het was voor een groot deel aan hem te danken dat we voorop bleven. Maar in Carpentras legde ik hem er natuurlijk op, want sprinten kon hij niet."

Die ritzege van Janssen sneeuwde uiteraard onder bij het overlijden van Simpson. Net als de eindzege van Pingeon.

Roger Pingeon, Tourwinnaar in 1967

STER reclame