Om 10.00 uur werden de twee schoorstenen opgeblazen
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Schoorstenen oude IJsselcentrale opgeblazen

Met een doffe dreun zijn twee schoorstenen van de voormalige elektriciteitscentrale aan de IJsselcentraleweg in Zwolle volgens plan om tien uur opgeblazen.

De voorbereidingen begonnen eerder deze week. Er werden explosieven aan de onderkant van de beide torens aangebracht. Nadat met een hoorn een signaal was gegeven, werden deze tot ontploffing gebracht en lagen de torens binnen tien seconden op de grond.

Schoorstenen opgeblazen in Zwolle (slow-motion)

Er kwamen honderden mensen naar de sloop van de rookkanalen kijken. Vanwege de drukte werden verkeersregelaars ingezet.

De sloop van de 112 meter hoge schoorstenen is een opvallend onderdeel van de sloop van de centrale, die begin dit jaar in gang is gezet. Erfgoedvereniging Bond Heemschut en stichting het Cuypersgenootschap hebben nog tevergeefs geprobeerd de sloop van het beeldbepalende gebouw tegen te houden.

Zij betoogden dat het zou gaan om uniek industrieel erfgoed, maar waren volgens RTV Oost te laat met het indienen van hun bezwaarschrift.

De IJsselcentrale werd in 1955 geopend. Het gebouw staat aan de zuidkant van Zwolle langs de IJssel, bij buurtschap Harculo. De afgelopen jaren werd de centrale slechts beperkt ingezet. Na de sloop overweegt de eigenaar - het Franse energiebedrijf Engie - van plan om duurzame energievoorziening op het terrein te ontwikkelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl